Oude liefde

Margreet krijgt een vriendschapsverzoek van ‘een geest uit het verleden’ en verbaast zich over de rijkdom van de huidige tijd.

 

Een kort berichtje via Facebook van een geest uit het verleden: ‘Ken je me nog?’ Natuurlijk ken ik hem nog! In sneltreinvaart ben ik terug in klas zes van de lagere school. Waar ik zat, weet ik niet meer, maar hij zat rechtsvoor bij de deur, tweede rij.

 
Ik antwoord hem met de bijnaam die hij toen had. Hij is verbaasd dat ik dat nog weet. Ik vertel hem dat ik het onlangs nog over hem had, omdat mijn zoon net als hij, niet bepaald de grootste van de klas is. Op z’n Facebook-foto zie ik dat het allemaal goed is gekomen.

 

En dan schrijft-ie dat ik een van de weinige belangrijke personen uit zijn herinnering ben. Hij bekent dat-ie lange tijd smoorverliefd op me is geweest, me zelfs via een vriendje verkering heeft gevraagd.

 
Ik kan me daar helemaal niets van herinneren. Ik schaam me dat ik, met iets wat zo belangrijk voor hem was, herinneringstechnisch zo laks ben omgesprongen. Ik weet van mezelf hoe totaal geobsedeerd ik in die tijd was door een jongen, hoe overweldigend de emoties die horen bij ‘verliefdheid op je twaalfde’. Nu bericht hij me dat-ie altijd had gehoopt me nog eens te spreken.

 

 in een paar zinnen dichten we de meer dan dertigjarige kloof

 
Het verbaast me hoe we in een paar zinnen de meer dan dertigjarige kloof tussen ons dichten en op een niveau met elkaar van gedachten wisselen zoals we dat destijds niet konden: reflecterend op de persoon die we toen waren met de kennis van nu. Het voelt alsof ik een tijdreis maak naar m’n jeugd met de blik van een ander.

 

En eens te meer realiseer ik me hoe bijzonder deze tijd is waarin we door social media en internet connected zijn. Met vrienden van nu, vrienden van destijds, vrienden van wie je niet wist dat ze je vriend waren, ja zelfs connected met het kind dat jezelf ooit was. Wát een rijkdom!

 

 

Margreet Botter woont met man en zoon in het midden van Nederland. Ze werkte jaren bij Libelle, waar Franska haar baas was. In de loop der jaren bloeide er een voorzichtige vriendschap tussen de twee, die zich nog steeds aan het ontwikkelen is.