Mannen leggen me altijd alles uit

 
Eind maart verschijnt het boek ‘Mannen leggen me altijd alles uit’, van Rebecca Solnits. Dat ga ik kopen. En lezen. Hoe druk ik het ook heb. Ik geloof dat ik nu eindelijk iemand gevonden heb die zegt wat ik altijd al denk. Zo leuk om te ontdekken dat ik niet de enige ben. Zit zo: er zijn genoeg dingen die ik gewoon 100% zeker weet. Kan ook wel nadat ik zo vaak jarig ben geweest. En toch presteren mannen het regelmatig  om me iets uit te gaan leggen, waarvan ze rustig kunnen aannemen dat ik dat weet. En echt! Het is 99,99% van de tijd een man die dit doet. En echt: ik heb helemaal niets tegen mannen. En echt, ik ben ook geen feministe. Dus.

 

Zelfs de eerste de beste dombo

 

Nou geeft dat natuurlijk niets, dat iemand denkt dat ie alles moet en kan uitleggen. Hoewel… Wordt wel een beetje irritant als ie geen gelijk heeft natuurlijk. En ik dat allang weet. En dat ie met een totaal misplaatst zelfvertrouwen door blijft praten over iets waarvan hij zou kunnen weten, dat ik er meer van weet. (Kun je me nog volgen?) . Maar om heel eerlijk te zijn: wat ik het meest irritant vind, is dat ik verdorie zelf aan het twijfelen sla. Ook al weet ik precies hoe iets zit. Be-la-che-lijk. Ik weet het. En het gekke is dat het niet eens een slimme man hoeft te zijn. Ook de eerste de beste dombo neem ik nog serieus. Hoogst merkwaardig. Terwijl het gebeurt, zit ik me eigenlijk altijd af te vragen hoe dat komt. Vaak zonder verder te luisteren, want op een gegeven moment weet ik echt genoeg. Zit dat ergens in je vrouwensysteem of zo? Of ben ik naast Rebecca de enige? Dan hoor ik dat graag.

 

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.