Even een ode aan de heer F. S.

 

Hij kreeg dit weekend een prijs. Een ontzettend verdiende! In the spotlight dus, met meneer Spits.

 

Die stem. Als ik hem hoor, ben ik weer vijftien. In de jaren zeventig. Een nieuwbouwwijk in een dorpje vlakbij Rotterdam. Wij aten thuis om een uur of zeven. Na ‘De Avondspits’. Tijdens het huiswerk maken luisterde ik. En Frits Spits inspireerde me heel wat meer dan mijn leraar Nederlands. Kom daar nu nog maar eens om (inderdaad, ik begin op de leeftijd te komen dat vroeger alles beter was ;-)). Gek was ik op zijn geinige woordkunstjes en op de Poplimericks natuurlijk, waarmee luisteraars een verzoeknummer aan konden vragen:

 

‘Ook al heeft-ie een pruik en een bril op

het heeft niets van doen met een aprilmop.

Voor zijn veiligheid komt,

Bush altijd zo vermomd,

met versnelde pas Capital Hill op’

Kate Bush – Running up that hill, 1985

 

Ik krijg een acute aanval van nostalgie.

 

Zaterdag kreeg Frits Spits de Visser-Neerlandiaprijs uitgereikt op het congres van het Genootschap Onze Taal in Utrecht. Volgens het Algemeen-Nederlands Verbond en het Genootschap verdient Spits de prijs vanwege zijn inzet voor de Nederlandse taal tijdens zijn hele carrière. Volkomen terecht.

 

En dan is ook nog het tweede deel van ‘De Standaard van Spits’ net uit. Uit zijn persoonlijk canon van Nederlandstalige liedjes selecteerde de presentator er opnieuw tachtig die tot de allerbeste behoren die de laatste vijftig jaar in Nederland en Vlaanderen zijn uitgebracht. Kunt u nog zingen, zing dan mee, want er zitten vier cd’s bij. Hier word je dus een potje vrolijk van. Van ‘Een Broekje In De Branding’ van Gerard Cox tot ‘Visite’ van Lenny Kuhr:

 

 

 

‘Visite, visite,

Een huis vol visite

Piet Hein had zijn maat Mickey Mouse meegebracht

En ook de twee wezen

Met zeven Chinezen

Dat was in mijn dromen

Mijn dromen, vannacht’

 

Lekker bezig, Frits!

 

 

Nog steeds is hij gespitst (sorry hè) op creatief taalgebruik merkten wij van franska.nl vorig jaar rond onze lancering. Het door Franska gebruikte woord ‘vermopperen’ pikte hij meteen op en hij had het erover op de radio. Wow, goedgekeurd door Frits Spits, daar doen we het voor…

 

Mocht je het (nog) niet weten, iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur presenteert Frits het populaire ‘De Taalstaat’ op NPO Radio 1, ‘een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal gaat’. Ik denk dat ik op dat tijdstip maar weer mijn huiswerk ga doen.

 

 Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Bron: NOS  Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer