Florentijnse gezelligheid

 

 

Firenze. Florence, voor ons Nederlanders. Hoort absoluut thuis in het rijtje van dingen die je in Italië gezien moet hebben. En ook weer zo’n plek waar je over de hoofden kunt lopen. En toch… een keertje doen, gewoon.  Natuurlijk naar alle prachtige plekken gaan die in de boekjes staan. Heb je sowieso al minstens een week voor nodig. Vooraf kaartjes kopen voor de Uffizi is geen overbodige luxe. En stel…je hebt alles gezien. Kan volgens mij helemaal niet. Maar goed. Stel.

 

 

Dan kun je nog naar Santa Maria della Novella. Mooie kerk. Even verder lopen en je ziet de Farmacia van de Santa Maria della Novella. Daar maken ze al heel lang heerlijke zeep en parfums. Niet voordelig. Je kunt er gewoon ook even binnenlopen en rondkijken. En natuurlijk overal aan ruiken. Vooral aan de Sapone di Melograno!

 

Gewoon aan de ober vragen wat je moet eten

 

Een andere aanrader is de overdekte markt. Kom je ook niet zo snel, als je al die kerken, tuinen en paleizen en pleinen moet ‘doen’. Toch leuk voor een tussenstop. In een van de hoeken kun je een broodje Bollito eten. Met een glaasje wijn erbij. Zelf halen aan de bar. Ik voelde me daar echt een local.  En als ik nog een tip mag geven die ik ooit van een taxichauffeur kreeg: eten bij Il Latini. Via Palchetti 6. Heel vaak staat  er een gigantische rij buiten.  Die staat er niet voor niets.  Gewoon aansluiten. Het is al lang ontdekt door de toeristen en het blijft supergezellig. Je zit aan lange tafels, waar je al snel met elkaar aan de praat raakt. Ik zou gewoon aan de ober vragen wat je moet eten. Daar hebben ze best verstand van, die Italianen.

 

PS: Er is een geheime gang over de Ponte Vecchio. Twee of drie keer per jaar is hij geopend. Ik ben nog nooit geweest, helaas. Te boeken via polomuseale.firenze.it

 

Door Franska. Fotografie: Yolanda Edwards
Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs