Mag je mondkap af als je je QR-code toont?

Zo zit het.

 

 

De mondkap is terug van niet heel erg lang weggeweest. Ik had gehoopt dat we hem in een tijdcapsule hadden kunnen stoppen om ‘m later aan ons nageslacht te kunnen laten zien als we vertelden over deze periode, maar helaas. Hij is weer in full swing terug. En, geheel in de inmiddels al vrij rijke coronatraditie, zijn er weer vragen on onduidelijkheden.

 

Bij de fysio hoef je geen mondkap op, maar bij de masseur wel

 

En daar is dan ook weer wel een reden voor, want de fysiotherapeut heeft een medisch beroep en mag jou medische vragen stellen waaruit bijvoorbeeld blijkt dat het voor jou beter is om behandeld te worden zonder mondkap. Je masseur of kapper of nagelstyliste of wie dan ook mág jou niet vragen naar je medische staat (dat doen ze bij mij overigens wel, maar dat terzijde), maar daar moet je dus wel te allen tijde je mondkap ophouden.

 

Ze mogen niet naar je medische staat vragen, maar mogen je wel wegsturen als je verkouden bent.

 

Zijn er uitzonderingen die geen mondkap op hoeven? Jawel, als je om medische redenen geen mondkap kunt dragen omdat je bijvoorbeeld astmatisch bent of een verstandelijke beperking hebt en daardoor ontregeld raakt. Je moet dit eventueel wel kunnen aantonen aan een handhaver door bijvoorbeeld een brief van de huisarts te kunnen laten zien.

 

Dan zjin er nog de gelegenheden waar je je QR-code moet laten zien zoals musea. Moet je nog een mondkap op als je jouw code hebt getoond?

 

Het antwoord is: ja. Althans, dat geloof ik, maar pin me er alsjeblieft niet op vast.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach