Mag het ietsje positiever?

 

Is het jou ook opgevallen? Nieuwe maatregelen en hoppa… nieuwe mensen in beeld die daar dan weer de dupe van worden.

 

 

De nieuwe richtlijnen gelden nog geen tien seconden of er komt al een slachtoffer aan het woord. Er is altijd wel iemand die benadeeld wordt. Zelfs bij versoepelingen.

 

En natuurlijk, het is ook verschrikkelijk als je buurman zijn zaak wel mag openen en jij niet. Waarom mag een winkel waar geneesmiddelen en voorbehoedsmiddelen te koop zijn wél open, maar een zaak waar we naartoe gaan om nagels te laten lakken, of dronken te worden, niet? Het lijkt voor journalisten in elk geval niet altijd even duidelijk, en het lijkt wel of ze alleen nog op zoek willen naar het leed dat hierdoor ontstaat.   

 

Moeten de basisscholen dicht, dan zoeken we iemand die de nadelen daarvan kan benoemen. Mogen ze daarna weer open, dan zoeken we iemand die dát weer kan afkeuren. Kunnen we niet vaccineren, dan zoeken we een arts die kan uitleggen hoe gevaarlijk dat is. Maar kunnen we daarna wél vaccineren, dan zoeken we iemand die kan uitleggen hoe gevaarlijk het is dat het op deze manier gebeurt. Er komt nooit eens iemand aan het woord die zegt: ‘Jongens, wat knap, hè. Wat knap dat al die mensen (die ook nog nooit eerder met zo’n virus te maken hebben gehad) tóch het land draaiend weten te houden, terwijl ze tegelijkertijd het aantal besmettingen proberen in te dammen.’ Als we vorig jaar allemaal een maand waren binnengebleven, dan was dat rotvirus misschien allang hartstikke dood geweest. Maar nee, we houden liever rekening met zo veel mogelijk mensen, plus de economie, en we verbieden dus zo weinig mogelijk.

 

Terwijl iedereen die ziek is weet dat gezondheid het allerbelangrijkst is. En dat de economie je geen moer meer interesseert, zodra je leven in gevaar komt. Iemand die gezond is heeft duizend wensen, en iemand die ziek is nog maar één. Maar toch blijven we veel liever zeuren over perspectief. Iets wat we elkaar allang hadden kunnen bieden als we allemaal hadden gedaan wat ons werd aangeraden of verzocht.

 

Als we allemaal hadden mee-geprobeerd met de uitprobeerders waren we waarschijnlijk al veel verder geweest dan nu. Maar Jantje verpest het voor Pietje, en Pietje gaat het daarom verknallen voor Keesje. En de maatregelen, die als gevolg daarvan weer nodig zijn, gaan Jantje, Pietje en Keesje samen bekritiseren in talkshows. Pffff.

 

En natúúrlijk worden er fouten gemaakt. Maak jij die nooit? Maar als we allemaal even meewerken, dan zijn we zo snel mogelijk weer overal vanaf. Misschien zelfs van die bekritiseerde bewindslieden! Want die zijn wel toe aan een jaartje vakantie, denk ik.  

 

Benoem dus ook eens wat voordelen van de maatregelen. Wees eens positief! Misschien helpt het wel een beetje?!

 

Ruik jij nog weleens iemands slechte adem? Heb jij niet achter jouw mondkapje gekke bekken kunnen trekken naar iemand die onaardig tegen je deed? En doe jij niet veel langer met je dure lipstick nu? Maar daar hoor je niemand over!

 

En is het nou echt zó erg om even niet te kunnen shoppen? Voor ondernemers natuurlijk wel, maar voor onze portemonnees toch niet? En toch komen nergens spaarders aan het woord die straks weer lekker kunnen gaan uitgeven!

 

Of de vermindering van stikstof, waardoor er waarschijnlijk sneller gebouwd kan worden voor al die mensen zonder woning. Hoor je daar iemand over? En het aantal parkeerbonnen dat we dit jaar (niet) opliepen? Of dat er misschien wel minder mensen nu onnodige kankerbehandelingen ondergaan, omdat de bevolkingsonderzoeken even stillagen? Iets waar we straks (ongewild) ook de resultaten van kunnen bekijken!

 

Waarmee ik natuurlijk absoluut niet voorbij wil gaan aan de gevallen die te laat gediagnosticeerd worden omdat ze nu niet in een ziekenhuis terechtkunnen. Want dat is vreselijk!

 

Maar dat kunnen we dus samen voorkomen door elkaar niet steeds weer aan te steken met dat stomme virus!

 

En al helemaal niet met negativiteit!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke