Mag de coassistent even meekijken?

 

Het is jou vast ook weleens overkomen dat je voor een afspraak in het ziekenhuis was en er opeens een coassistent in de behandelkamer opduikt. Mag je die weigeren?

 

 

 

Afgelopen maand was ik voor een akkefietje in het ziekenhuis. Er was niks ernstigs aan de hand, maar ik moest wel een vervelend onderzoek ondergaan. Al toen ik de spreekkamer inliep zag ik hem zitten, de coassistent. Een aardige jongen hoor, daar niet van, maar ik had er op dat moment even niet zo’n zin in dat hij met mijn vrouwelijke arts mee zou koekeloeren.

 

Nou snap ik best dat deze jonge dokter in spé ook moet leren om met patiënten om te gaan en dat ik voor hem niet Irene Smit ben, maar gewoon de volgende patiënt met een aandoening waar hij graag meer over wil weten. Maar alles in mij sputterde tegen, alleen durfde ik er niks van te zeggen tegen de specialist. Pas toen ze vroeg of ik er bezwaar tegen had dat hij meekeek zei ik met een benepen stemmetje dat ik dat liever niet had. En weg was ie. Vast even een kopje koffie drinken op de gang.

 

Gek genoeg voelde ik me er best wel lullig onder, maar dat blijkt nergens voor nodig. Het is namelijk gewoon mijn wettelijke recht om te weigeren. Niets meer en niets minder. In de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) staat dat ‘de hulpverlener verrichtingen in het kader van de behandelovereenkomst uitvoert buiten de waarneming van anderen dan de patiënt, tenzij de patiënt ermee heeft ingestemd dat de verrichtingen kunnen worden waargenomen door anderen.’ Met andere woorden: de patiënt mag altijd weigeren.

 

Binnenkort moet ik terug voor controle. Ik weet zeker dat ik het nu veel minder lastig vind om nee te zeggen als de vraag komt of de coassistent even mee mag kijken.

 

Bron: radar.avrotros.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit