Madeleen mist de horoscoop

 

Toen ik nog zes dagen per week een papieren krant in de brievenbus kreeg, keek ik altijd even naar m’n horoscoop. Niet dat ik erin geloof, maar toch… 

 

Even zien hoe het ervoor stond en wat de sterren voor me in petto hadden qua werk, gezondheid, liefdesleven en financiën. Nu langzamerhand echt alles zich online afspeelt – met Franska.nl als bewijs – mis ik ‘m. Is de horoscoop het eerste echte slachtoffer van de digitale revolutie? Ik bedoel: in de digitale krant staat ‘ie niet, en op Facebook en Instagram zie ik ‘m niet voorbijkomen. En dat terwijl de sociale media toch vrijwel alles van me weten. In elk geval wanneer ik jarig ben – en meer hebben ze niet nodig om mij een beetje op de hoogte te houden van wat me astrologisch gezien te wachten staat, toch?

 

Natuurlijk zijn er speciale horoscoop-apps in de appstore (een stuk of 100.000 om precies te zijn), maar dat vind ik toch anders. Dat zijn commerciële toekomstvoorspellers met in-app aankopen, dus die vertrouw ik niet. Die apps schrijven natuurlijk wat ik wil lezen, zodat ik gunstig gestemd word om zoveel mogelijk in-app aankopen te doen, duhhuh. (Of ben ik nu te achterdochtig?)

 

In mijn jeugd schreef ik, onder het pseudoniem Madam Lena, zelf horoscopen voor de schoolkrant. ‘Waterman: een leraar uit de talensectie heeft een oogje op je, maar pas op voor boogschutters die vrienden willen worden, die willen alleen je huiswerk overschrijven.’ Dat idee. Ik geef toe, wat ik schreef was niet gebaseerd op de stand van de sterren of hun antecedenten, maar het was in elk geval wel toegespitst op de doelgroep. En dat mis ik dus ook bij die horoscoop-apps: het gevoel dat het over mij gaat. Als ik een serieuze kwaliteitskrant lees, met als doelgroep, pak ‘m beet, de breed geïnteresseerde, beter opgeleide helft van Nederland,

 

dan ga ik ervan uit dat de horoscoop in die krant ook diezelfde doelgroep heeft. En dat ‘ie dus, of ik er nou in geloof of niet, over mij gaat. Ik zou hier dus graag willen pleiten voor een Franska.nl-horoscoop. Iemand die dagelijks/wekelijks/maandelijks/bij heldere hemel serieus de sterren leest (of er een computerprogramma op loslaat of wat dan ook) van en voor de Franska.nl-lezer. Voor ons dus. Zodat wij weer een beetje weten waar we aan toe zijn, zal ik maar zeggen. Reacties welkom; serieuze sollicitaties ook.

 

 

Door Madeleen Driessen