Ontdekjeplekje

 

Maartje: Maar natuurlijk kun je – moet je – in Frankrijk naar de Côte d’Azur. Absoluut. Maar ga dan naar deze dorpjes en steden waar je misschien in eerste instantie helemaal niet aan gedacht had.

 

Èze

Net buiten de Zuid-Franse kustplaats Nice ligt het plaatsje Èze. En Èze is een droom. Het eeuwenoude dorp met zijn schattige straatjes is zo smal, zo nauw, en heeft zo veel knusse kleine winkels waar locals hun sieraden verkopen – vakantie uit de Zuid-Franse boekjes. Een heerlijke plek om even rond te struinen maar helaas, tijdens het hoogseizoen vinden wel meer mensen dat een goed plan… Zeker dan is Èze een druk, toeristisch oord. Om aan de drukte te ontsnappen vertrek je naar Èze-Bord de Mer waar het op het strand verrassend genoeg stukken rustiger is. Hier vind je restaurant Anjuna. Het kleurthema van Anjuna is ontegenzeggelijk turquoise, een tikkie hysterisch, maar het ziet er bij de zee prachtig uit, vooral bij zonsondergang. Hip, ja, inrichting Ibiza-stijl, ja, en de muziek staat er behoorlijk hard maar het eten is er heerlijk. Proef de tuna tatami en de spareribs (oké, dat is een beetje cultuurbarbaarderig maar dat mag heus weleens). Crudités op de planning? Anjuna doet ’m op de klassieke manier wat betekent dat je, naast de heerlijke sausjes, een heel krat aan groenten voor je neus krijgt.

 

Montpellier

Er zijn van die steden waar je instant verliefd op wordt. Zo ook op Montpellier. Al is het in de Franse stad toch niet gemakkelijk om de allerleukste plekjes één twee drie te vinden: het is een doolhof. Een doolhof van mooie, gezellige, kleine straatjes, dat dan weer wel. Toevalligerwijs kwamen we zo Jardino tegen, een klein biologisch tentje op de hoek van zo’n mooi, gezellig, klein straatje. Met van die gezellige kleine tafeltjes. Met hippe plantjes op tafel. En goed gevulde karaffen wijn. Het menu is absoluut niet onaardig en er staat vooral een keur aan linzengerechten op. Linzenhumus, linzensalade enzovoort, maar dan wel nét even anders. Geen zin in linzen? Ga voor de gazpacho of kies het gerecht van de dag. Lang aan het tafelen? Gezellig. En de bediening schuift maar wat graag even aan.

 

Montcuq

Niet aan de Côte d’Azur maar in de Dordogne vind je Montcuq, een klein romantisch dorpje gelegen aan de rivier de Lot waar niets, maar dan ook echt niets gebeurt. Nou ja, er is een wekelijkse markt. Op de markt zijn er twee niet te missen stops: de Engelse dame met de beste notentaart, pruimen in wijn en jam, en de kruidenvrouw met kruidenzout. Die markt is de highlight van de week en verder is het vooral zaak je te verstoppen in je boek of een flinke wandeling te gaan maken: de omgeving van de Lot wordt ook wel het Toscane van Frankrijk genoemd. Just saying. Slapen doe je bij Chez Jane. Jane herself is een Engelse dame die al geruime tijd in Frankrijk woont. Haar huis is in het centrum van Montcuq en is alles wat je hoopt van een rustig, toch typisch Frans verblijf: gezellige inrichting, veel kunst (door Jane gemaakt) en niet onbelangrijk: onwijs lekker eten, ook door Jane gemaakt. Tips in de omgeving? Jane is je man.

 

 Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.