Niks boven Groningen

 

Maartje: Er gáát ook niks boven Groningen. Mijn favoriete adressen voor de innerlijke mens in de hoofdstad van de gelijknamige provincie? Deze:

 

 

Inchecken @ Guesthouse Vannacht Guesthouse Vannacht is een bewezen en toch nog behoorlijk onontdekt logeeradres in een rustig straatje in het centrum van Groningen. Cultureel centrum De Oosterpoort, het Groninger Museum (aanrader!), De Grote Markt, de Martinitoren en het Centraal Station zijn allemaal op loopafstand, wel zo lekker. De gastenkamer, het is er maar één, bevindt zich op de begane grond van de woning van eigenaresse Barbara, Babs voor intimi. Een Airbnb zou je kunnen zeggen, ware het niet dat Babs haar gastenverblijf allang verhuurde voordat de logeerwebsite een hit werd. Leuk weetje: Babs is ook het brein achter De Wereld van Fien, een website waarop ze geïllustreerde kaarten verkoopt en hersenspinsels deelt. Maar dat terzijde, al bewijst het wel dat Babs smaak heeft en een goede raadgever is voor leuks in de stad. De eerste ochtend na een nacht bij Guesthouse Vannacht staat je ontbijt klaar in de mini- bar op je kamer, zodat je zelf kunt bepalen hoe laat je ontbijt. Blijf je langer logeren, dan vertelt Babs je met liefde bij welke eetcafés je kunt ontbijten. Burchtstraat 9.

 

 

Ontbijt @ Blanche


Deze bakkerij in hartje Groningen moet de mooiste van het land zijn, dat zie je al buiten aan de beeldige etalage. Bij binnenkomst loop je eerst door het bakkersgedeelte waar de geur van versgebakken brood je bij de neus neemt. De stapels broden reiken tot het plafond en er staan al een paar bistroachtige tafeltjes en stoeltjes voor in de zaak. Loop verder en hopla, daar vind je de ‘echte’ ontbijt- en lunchruimte: een ruime, lichte zaal met een hoog plafond, glazen pui, hangplanten, beton, marmer en een grote koperen wand met daarachter de toiletten. Je bestelt er, uiteraard, een belegd broodje, al staan er ook salades met onder andere kikkererwten en gegrilde groenten op de kaart, met brood on the side. De bediening is snel en correct en de prijzen zijn om over naar huis te schrijven. Kortom, alles voor de bakker. Brugstraat 28, Blanche

 

 

Koffie @ Spaak


Koffietentjes genoeg in Groningen, maar er kon er nog prima een bij. Dat werd Spaak, een anders-dan-anders koffiezaak met dank aan de fietsenhandel onder hetzelfde dak. Bij het raam op de begane grond is de zithoek, met tv waarop standaard wielrenwedstrijden te zien zijn. Achterin staan de fietsen, van racefiets tot opoemodel, en beneden is de werkplaats waar je je fiets kunt laten repareren, of waar je dat zelf kunt doen. Het fietscafé-idee komt oorspronkelijk uit Italië: koffiedrinken en daarna wielrennen, vooral geliefd onder de mannelijke bevolking die de focus legt op het koffiedrinken, het fietsen ondergeschikt. Inmiddels heeft vrijwel iedere grote stad een wielercafé en nu dus ook Groningen. Let wel: het bakkie pleur is bij Spaak geen bijzaak, allerminst. De zaak werkt samen met het Groningse Koffiestation en naast de koffie kun je er op een smakelijke, lichte lunch rekenen. Oude Boteringestraat 66.

 

Lunch @ Anat

Groningen goes vegan. Tenminste, als het aan de dames achter Anat ligt. Aan de rand van het mooie Noorderplantsoen staat een hoekpand met daarin het al even mooie Anat. Twee verdiepingen beslaat het café. Een kleine counter om te bestellen en een lange tafel voor het raam op de begane grond, de trap omhoog en je komt bij een verzameling kringloopmeubels die een intiem eetcafé in huiskamerstijl vormen. ’s Avonds is Anat dicht. Dat 100 procent plantaardig eten allerminst saai is, wordt bijna nergens beter bewezen dan bij Anat. Dagelijks wordt het op een krijtbord geschreven menu bijgewerkt, afhankelijk van wat de dag te bieden heeft. Vervolgens krijgt ook de Facebookpagina een update zodat je thuis alvast kunt kijken hoe en wat. Soep is er eigenlijk altijd wel, net als salade en een bijzondere tosti, die laatste met een verrukkelijke mayonaise waarvan, uiteraard, het recept hartstikke geheim is. Ook met-zonder honger is het prima aanschuiven bij Anat, dankzij het originele latte-arrangement: kurkuma latte, chai latte, pumkinspice latte en chococcino latte, uiteraard alles plantaardig en altijd met een huisgemaakt dadelballetje on the side. Of je moet voor een stoofperen-banaansmoothie met kaneel of een aarbei-bioappelsap gaan. Verlengde Grachtstraat 1.

 

 

Snelle snack @ Frietwinkel


De Frietwinkel in Groningen is precies dat, hoewel dat wel een beetje al te bescheiden is. De zaak in de Folkingestraat bestaat net een jaar en is nu al volgens velen de beste patatzaak van heel Groningen. Tijdens de jaarlijkse friettest van het Algemeen Dagblad kreeg de Frietwinkel als eindcijfer een 8,5 en met de looks is ook allerminst iets mis. Folkingestraat 63.

 

 

De avond @ Pernikkel

Eigenlijk favoriet voor elk moment van de dag maar ’s avonds is het er het gezelligst: eetcafé Pernikkel. Het is waarschijnlijk de hipste zaak van Groningen in de categorie hipster, inclusief racefiets die nonchalant tegen de bar leunt, kunst van lokale jonge creatieven, man met baard en knot achter de toog en, uiteraard, hangplanten waar je maar kijkt. Aweg 2.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, een lifestyle-blog dat bol staat van de tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.