M. gezien van de week?

 

Woensdag kwam Van der Linden met een item waarmee ze Brigitte bijzonder wist te raken!

 

Ik volgde M. een beetje van de week. Het zijn grote schoenen om te vullen na DWDD, het grootste succesnummer aller tijden. Maar op woensdagavond wist Van der Linden me bijzonder te raken en dat was met een item over en met journalist Tom Kleijn die midden in de opnames voor zijn documentaire ‘Na de klap’ zit. Je kent Kleijn als verslaggever van Nieuwsuur waarvoor hij al sinds jaar en dag naar plaatsen reist die wereldnieuws zijn omdat er zich een ramp voltrok – een aardbeving, tsunami, bosbrand, schietpartij, noem maar op. Nu gaat hij terug naar de plek des onheils om te zien wat er na verloop van soms wel jaren van is geworden.

 

Zo filmt Kleijn in Londen, waar een helse brand in de Grenfell-woontoren aan 72 mensen het leven kostte en in Italië mengt hij zich onder de buurtgenoten van de Via Porro, de straat die werd getroffen door het instorten van de Morandi-brug in Genua. Twintig jaar na de vuurwerkramp keert hij terug naar de getroffen wijk Roombeek in Enschede en ook Paradise in Californië, waar de bewoners weg moesten vluchten voor een allesverwoestende bosbrand, doet hij aan. Tot slot reist hij naar het vrijwel uitgestorven Japanse Fukushima, dat dubbel getroffen werd: door een tsunami én een kernramp.

 

Waar hij naar zoekt? Naar de veerkracht die mensen vonden om door te gaan en opnieuw te beginnen. Lamgeslagen en toch weer opgestaan. Vaak met een kracht die mensen tot daden bracht waar ze eerst alleen maar van durfden te dromen. Een van de overlevenden van de vuurzee in de Londense woontoren begon na de ramp voor flatgenoten te koken en doet dat nu voor 300 mensen per week. Stiekem altijd al haar droom, maar zonder deze ramp nooit verwezenlijkt, denkt ze. Een vader die zijn zoon verloor door de ingestorte brug in Genua is nu beste vrienden met het ambulancepersoneel dat zijn jongen borg. En zijn andere zoon heeft dankzij de ramp zijn roeping gevonden en is nu trainee bij de ambulancedienst.

 

Moraal van het verhaal? De mens beschikt over een immense veerkracht. Natuurlijk zitten we nu allemaal binnen te sippen omdat we niet uit eten en uit winkelen kunnen. Maar over de vraag hoe nu verder kunnen we aannemen dat ook dit weer overgaat. Mensen maken verschrikkelijke dingen mee, maar alles gaat altijd weer voorbij!

 

Bergamot en Brabant gaan in de tweede serie ‘Na de klap’ voorbijkomen, schat Kleijn in. En tegen die tijd zijn er ongetwijfeld ook mooie dingen ontstaan uit de crisis waar we nu in zitten. Maar eerst die eerste serie maar eens gaan zien. Die begint pas in juni maar is nu alvast een aanrader. 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans