Loopt u even mee, juffrouw Jannie?

 
De hele dag aan je bureau zitten wordt wel het nieuwe roken genoemd. Klinkt best serieus. Ik voorzie een verandering in de kantoorcultuur, waarin we voortaan omringd zullen worden door stretchende collega’s.

 

Vorige week zag ik weer zo’n groepje oversteken. Met mijn auto stond ik voor het stoplicht in een kantoorpark en op het zebrapad liepen vier keurige mannen. Sportieve jacks over hun nette pak. Het was lunchtijd en ik kon me zo voorstellen hoe ze, na hun boterhammen gegeten te hebben in de kantine, iedere dag samen een luchtje gaan scheppen. Prettige voorspelbaarheid, ik kan daar weleens jaloers op zijn, dan wil ik ook niets lever dan zo’n aangeharkt leven.

Vroeger niet, toen lachte ik collega’s die een ommetje maakten altijd uit, tuttiger werd het niet, een rondje om het kantoor heen lopen. Kon wat mij betreft zó in ‘Debiteuren, crediteuren’, inclusief cliché gespreksonderwerpen. Mij niet gezien. Geen tijd voor ook, tssss, beetje wandelen terwijl er bergen verzet moesten worden, druk, druk, belangrijk.

Heb ik mezelf ernstig tekort mee gedaan, want nu blijkt dus dat de hele dag aan je bureau zitten ronduit ongezond is. Werkgevers zijn zich daar alleen nog niet voldoende van bewust. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van Jobbird.com. Er wordt soms zelfs beweerd dat zitten het nieuwe roken is.

 

Mijn hemel, dit is levenslinke soep, wat nu?

 

Het is écht serieus hoor, hoe langer je zit, hoe groter de kans op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziekten, diabetes en mogelijk ook depressie en vormen van kanker. 

 

 

En recent onderzoek van TNO wees uit dat Nederlanders gemiddeld 10,1 uur per dag zitten en daarmee de Europese koploper zijn. Mijn hemel, dat is levenslinke soep! Wat nu?

Lijkt mij duidelijk: iedereen moet tussen de middag aan de wandeling! En wat vaker opstaan tijdens een werkdag, dat schijnt een eerste stap te zijn. Rek- en strekoefeningen worden trouwens ook aanbevolen. Juffrouw Jannie, leest u even mee? Misschien kunt u dat uitleggen en voordoen aan uw collega’s Edgar, Jos en Storm? Ik voel een revolutie in onze kantoorcultuur aankomen… Maar zonder het belachelijk te willen maken: de hele dag zitten compenseren met een beetje sporten of bewegen buiten het werk helpt niet, het is echt belangrijk om tijdens kantooruren ook actief te blijven. 

Ben benieuwd hoe we dit gaan integreren.

Om te beginnen heb ik onze stagiaire die last had van haar rug naar buiten gestuurd om ‘een stukje over het erf’ (het industrieterrein waar onze redactie zit) te hollen. Toen ze terugkwam, zei ze dat het had geholpen. Goed zo.

Over mezelf maak ik me geen zorgen. Ik werk best vaak thuis en heb een hond. Ideaal. Heb net nog een rondje met haar langs de kade gelopen met de zon op mijn gezicht.