Wil je niet weten

 

Lisette: Ik wist dat het erg was, maar dat het zó erg was… nee. Helemaal niet leuk, want nu moet ik er ook wat voor opgeven.

 

Er zaten maar zes mensen in de bioscoopzaal toen ik de documentaire zag ‘What The Health’ (https://vimeo.com/ondemand/whatthehealth), van de Amerikaanse regisseur Kip Andersen. En ik begreep wel waarom. Niet vanwege het mooie weer buiten. Maar omdat je dit niet wilt weten.

 

Andersen laat in rap tempo een aantal medische deskundigen, cijfers en feiten, beelden en statistieken voorbijkomen die allemaal hetzelfde zeggen: van vlees, vis en zuivel worden we ziek. Ze zijn de nummer 1 oorzaak van kanker, vooral hormoongerelateerde zoals borstkanker en prostaatkanker, en van diabetes, en van hart- en vaatziekten. Plus minder erge aandoeningen zoals astma, eczeem, noem maar op. Volgens talloze wetenschappelijke onderzoeken. En de organisaties die ons zouden moeten waarschuwen tegen vlees, vis en zuivel, zijn gesponsord door de vlees-, vis- en zuivelindustrie en houden zich stil. Sterker nog, ze geven op hun websites glashard voedingsadviezen die eerder ziektes bevorderen dan voorkomen. Want ziektes voorkomen, daarmee verdien je niets.

 

‘What The Health’ is een Amerikaanse film en de miljarden dollars vliegen je om de oren: zoveel miljard winst maakt de bio-industrie, zoveel miljard winst maakt de farmaceutische industrie, zoveel miljard geven ze uit aan lobbyisten die ervoor zorgen dat zelfs de regering de waarheid over de gezondheidsrisico’s van vlees, vis en zuivel onder het tapijt schuift.

 

Ik kwam onthutst de zaal uit. Dit wilde ik niet weten, nee, dat ik mijn kinderen heb opgevoed met zo veel kwalijke stoffen (in de film serveert een moeder brandende sigaretten aan haar kroost, zo van: kijk, dit doen we eigenlijk). Dat het niet uitmaakt of je biologische melk drinkt of niet-biologische (allebei kankerverwekkend). Dat kip of vis niet beter is dan rood vlees (kip en vis zitten vol rommel).

 

Waarom wil ik het niet weten? Ik ben al jaren geen vleeseter meer, maar ik ben wel verslaafd aan koffie verkeerd en aan room en zalm en yoghurt. Moet ik dat allemaal opgeven?

 

Een zin uit de film bleef letterlijk hangen: ‘Nothing tastes as good as health feels.’ Niets is zo lekker als gezond zijn. Andersen filmt mensen die wandelende wrakken zijn en al na een paar weken vegan eten totaal opfleuren en hun medicijnen kunnen wegdoen. En vegan sporters die verklaren dat ze alleen maar sterker en fitter zijn geworden op een puur plantaardig dieet.

 

Uit de bioscoop fietste ik linea recta naar een natuurvoedingswinkel om een tas vol tofu te kopen, en burgers van zeewier, en speltroom en vegetarische paté en sojayoghurt. Mijn vegan dinner die avond was verrukkelijk, al zeg ik het zelf.

 

Mijn man bakte er voor zichzelf een kippenboutje bij. Maar ja, die had de film niet gezien. Die hoefde het nog niet te weten.

 

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette