Lilibet Diana Moundbatten-Windsor: alles wat we weten

 

Gisteren kwam het blije nieuws naar buiten dat Meghan en Harry weer ouders zijn geworden: van dochtertje Lilibeth ‘Lili’ Diana Moundbatten-Windsor, die op vrijdag 4 juni is geboren.

 

 

Om precies te zijn kwam Lili 11.40 (plaatselijke tijd in Californië) ter wereld en woog ze iets meer dan zeven pond, oftewel zo’n 3,5 kilo.

 

De naam is een eerbetoon aan Harry’s oma, de huidige koningin Elizabeth II. Lilibet is namelijk haar bijnaam in de familie: toen ze klein was kon ze haar eigen naam nog niet uitspreken en maakte ze er daarom ‘Lilibet’ van. Ah, zoet. Volgens intimi noemde prins Philip zijn vrouw ook altijd zo. Sterker nog, na hun bruiloft schreef hij aan zijn schoonmoeder: ‘Lilibet is het enige ‘ding’ in deze wereld dat absoluut echt is voor mij.’ De tweede naam spreekt behoorlijk voor zich: Diana is natuurlijk de moeder van Harry, die veel te vroeg overleed. 

 

Buckingham Palace heeft ook al gereageerd: koningin Elizabeth zou naar verluidt ‘verheugd’ zijn met de komst van haar elfde achterkleinkind. Even ter info: Lili is de achtste troonopvolger, een plekje achter haar grote broer Archie. De broer van Harry, William, is nog steeds de eerste in rij.

 

‘Ze is meer dan we ooit zouden kunnen hebben gedacht en we blijven dankbaar voor de liefde en gebeden die we hebben gevoeld van over de hele wereld,’ luidt het statement van Meghan en Harry. 

 

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zo goed snap hoe alle lijnen en titels werken in het Britse koningshuis, en de uitspraak die Meghan bij Oprah deed heeft me nog meer in de war gebracht. Daar vertelde ze dat Archie geen prins was, vanwege een keuze van de Britse royals. Ik deed online even wat research en daar kwam uit dat zowel Archie als Lili wel degelijk titels krijgen, maar pas wanneer Queen Elizabeth komt te overlijden en prins Charles de troon overneemt.

 

Dat komt omdat ze dan een plekje omhoog gaan wat betreft de troonopvolgers. Dat Harry en Meghan niet meer werkzaam zijn als Britse royals en hun titels hebben opgegeven, betekent namelijk niet dat Archie of Lili geen aanspraak maken op de troon. Al is de kans dat ze enigszins in de buurt komen natuurlijk redelijk klein…

 

De manier waarop het nieuws naar buiten is gekomen, is voor de Britse royals natuurlijk ook heel anders dan normaal. Geen fotoshoot op de trappen van het ziekenhuis (al gebeurde dat ook niet met Archie), nee, ‘pas’ na 48 uur brachten ze het nieuws naar buiten.

 

Oh ja, en die naam? Die was (net als met Archie) bij geen enkele online gok betrokken.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer