Daar praten wij niet over

 

Hoe vaak hoor je zoiets niet? Dingen wegstoppen en verzwijgen komt in de beste families voor. Misschien ken je zelfs mensen die er last van hebben.

 

 

Heb je dat ook, dat je een boek leest en af en toe aan de zijkant kijkt hoe ver je al bent? Soms kom je er niet in bij een boek, blijft het gelezen stukje steeds maar dun. Deze keer had ik een boek te pakken waar ik niet uit wilde. Ik keek op een gegeven moment voorzichtig naar de zijkant en zag dat er veel te weinig pagina’s ‘over’ waren. Help! Bijna uit. Wat moest ik doen? Mezelf op rantsoen zetten? Elke dag twee pagina’s, om er zo lang mogelijk in te kunnen lezen?

 

Mislukt

 

Ik kon niet ophouden. Heel eerlijk gezegd had ik dit boek gekocht omdat het geschreven is door Miloe van Beek, die me bij het prille begin van Franska.nl een mailtje stuurde dat ze het een leuk online magazine vond en dat ze er misschien ook wel voor wilde schrijven. Geen minuut over getwijfeld, geen minuut spijt van gehad. Sterker nog, elke keer als er een stukje van haar in m’n mailbox plopte verslond ik het, dus ik wist wel zeker dat ‘Daar praten wij niet over’, de geschiedenis van de familie van Miloe, niets anders dan een topboek kon worden.

 

Wat zeg ik, topboek? Een juweel!

 

Misschien dat je er iets in herkent uit je eigen familie. Er zijn in families zo vaak dingen waar niet over gepraat wordt. In de jouwe niet? Dan herken je er misschien iets in van verhalen die je gehoord hebt uit je omgeving. Ook niet? Dan heb je nog steeds een prachtig boek te pakken waarin je de struggle leest waar je zomaar, zonder dat je het zelf hebt veroorzaakt, in terecht kunt komen.

 

 

‘Daar praten wij niet over’ met als ondertitel ‘de geschiedenis van een oorlogsverleden’ is wat mij betreft een must. Ik heb het al meerdere vriendinnen aanbevolen. Niet alleen vanwege iets wat in families verzwegen kan worden maar ook omdat je, wanneer je leest over die periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, het gevoel hebt dat je er nog nooit zo dichtbij bent geweest. Zo knap en levensecht wordt het door Miloe beschreven.

 

 

Omdat ik het boek rechtstreeks bij de uitgever van Miloe had besteld, kreeg ik een gesigneerd exemplaar. ‘Praat er vooral veel over’ had ze voorin geschreven. En gelijk heeft ze. Natuurlijk bedoelde ze daar niet letterlijk mee dat ik veel over haar boek moest praten, maar ik kon het gewoon even niet laten. Net zo min als ik het kon laten om te vragen of ik een gesigneerd exemplaar mocht verloten. Jaja, je leest het goed, je kunt het hier dus winnen. Al zou ik het als ik jou was gewoon kopen en niet wachten tot volgende week maandag, wanneer je zeker weet of je het al dan niet gewonnen hebt. Mocht je er dan ineens twee hebben, geen man overboord, want dan heb je een prachtig cadeau voor een vriend of vriendin.

 

Goed, lang verhaal kort: wil je het winnen? Even reageren onder het Facebookbericht.

 

Ik wens je een heerlijke week. Eind deze week krijg ik prik twee. M’n mouw is nu alvast opgestroopt.

 

Liefs van Franska

 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska