Mijn leven als

Frau Antje

 

 

Madeleen was in een vorig leven Frau Antje en nog best lang ook. Ik was zo nieuwsgierig naar hoe dat was, dat ze me beloofde er iets over te vertellen.

 

Vergeet Sylvie Meis, vergeet Linda de Mol, vergeet Rudi Carrell; de bekendste Nederlander in Duitsland is Frau Antje. Met een bekendheidsgraad van 89 procent is Frau Antje in Duitsland even bekend als, pak ‘m beet, Mercedes en Coca Cola. ‘Frau Antje bringt Käse aus Holland!’ Terwijl de meeste Nederlanders geen idee hebben waar dat over gaat, kan vrijwel iedere Duitser die slogan meezingen.

Sinds 1961 maakt Frau Antje in Duitsland reclame voor Nederlandse kaas. “Liebe Hausfrauen, heute zeige ich Ihnen Käsetoast Hawaï”, zo sprak actrice Kitty Jansen als eerste Frau Antje in de tv-commercial. En toen Frau Antje een succes bleek, volgden radiospots, billboards, evenementen en andere publieke optredens.

 

Even Frau Antje moderniseren, leuke uitdaging

 

 

 

In mijn tijd als Frau Antje, van 1999 tot 2014, kreeg ik van het Nederlands Zuivelbureau alle gelegenheid om de werkzaamheden van Frau Antje uit te breiden en Frau Antje te moderniseren. We lanceerden het Antje Magazine, waarin Frau Antje haar land liet zien, ik presenteerde het Frau Antje Gala waar het Duitse publiek kon genieten van Nederlandse en Duitse artiesten als Hein(tje) Simons en Frans Bauer, en samen met Rudi Carrell doopte ik een officiële Frau Antje-tulp.

 

Met Angela Merkel herself

 

Jaarlijks terugkerend publiciteitshoogtepunt in januari is de Grüne Woche in Berlijn. De grootste agrarische beurs van Europa, dat klinkt misschien niet heel sexy, maar de voorafgaande fotoshoot met Frau Antje bij de Brandenburger Tor is ieder jaar weer voorpaginanieuws in heel Duitsland. In 2013 was Nederland partnerland op de Grüne Woche, en zou Bondskanselier Angela Merkel herself, bij wijze van hoge uitzondering, de officiële beursopening verrichten. “Op welke manier wilt u daar invulling aan geven?”, vroeg de organisatie tijdens de voorbereidingen. Waarop Frau Merkel antwoordde: “Dan wil ik wel een stukje kaas van Frau Antje!”

En dat kreeg ze, Käse aus Holland, guten Appetit!

 

 

Door Madeleen Driessen