4 dingen die ik best wel leuk vind van Angela de Jong

 

Voor je werk tv kijken en daar dan een stukje over schrijven: een baan die klinkt als een droom, maar die in de werkelijkheid dichter bij het vagevuur beweegt.

 

 

 

Want zeg maar dag met je handje tegen je sociale leven en ga maar vast krom open want zodra je met je oogjes boven het maaiveld loert, wordt-ie er zonder genade af gesabreerd. Bekende Nederlander zijn is al een klusje, over hen schrijven en vervolgens zowel het volk (want iedereen heeft een mening en dat mag) als de fameuze persoon in kwestie over je uitgestort krijgen, dat is pas een karwei.

 

Enter: Angela de Jong. Love her or hate her, maar een aantal dingen moet gezegd.

 

1. Ze doet het onder haar eigen naam

Geen lafhartig of grappig bedacht pseudoniem waarbij de ene dag Henkie en de andere dag Saskia de column schrijft. Nee hoor, gewoon Angela de Jong die daar elke dag haar woorden bij elkaar buffelt.

 

2. Ze is slim

Ze volgde een universitaire studie (toevallig dezelfde als ik: Film- en Tv-wetenschappen) maar heeft door het winnen van De Slimste Mens ook altijd een heerlijke, onzichtbare batch of honor die haar in stevige discussies een extra zuchtje in de rug geeft waarbij niemand haar als ‘mevrouwtje met een mening’ durft weg te zetten. De messen zijn vaak geslepen, maar het is altijd een eerlijk gevecht.

 

3. Ze is absoluut objectief

Waar veel mensen zich bij een tv-programma laten verleiden door een lekkere fee van een paar honderd euro, komt Angela altijd en altijd ‘om niets’ opdagen vanuit Rotterdam. En dat terwijl ze toch als deskundige aanschuift en zelf niet bepaald iets te promoten heeft, behalve haar column dan, maar die is zo’n beetje het best gelezen onderdeel van het Algemeen Dagblad.

 

4. Ze is voor de duvel niet bang

Niet voor Gordon, niet voor John de Mol, niet voor Johan Derksen. Ze gaat het gesprek aan, gaat aan tafel bij de mannen van Vandaag Inside en zit daar rustig en volwassen en wijs. Ze kan ook zomaar iemand die ze eerst de hemel inprees de volgende dag bekritiseren. Misschien niet zo gezellig, maar wel fair. En ze heeft nooit beloofd dat ze vriendschapstatoeages met de BN’ers waarover ze schrijft zou zetten.

 

5. Ik ben het vaak wel met haar eens

Zoals ik me bij een stijlkwestie de vraag ‘What would Jackie do?’ stel, zo denk ik bij mediazaken vaak: wat vindt Angela er eigenlijk van? Vaak vind ik mijn gelijk bij het orakel uit Rotterdam.

 

6. Ze heeft zelfspot

Bewijsstuk: haar guest appearance gisteravond bij Even tot hier. De presentatoren waarschuwden elkaar bij het noemen van de naam Johan Derksen: ‘Elke keer als je Johan Derksen zegt, komt Angela de Jong om de hoek.’ En daar was ze, voor een geestige cameo in hun studio om zich vervolgens weer weg te laten kssssj-ten. Dan heb je gewoon humor. En zelfspot. Angela, als je weer eens onder vuur ligt hoop ik dat iemand je dit stukje onder de neus schuift want ik ben blij dat ze nog bestaan; mensen met een mening en geen anoniem account.

 

Beeld: RTL

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach