Lekker voorlezen

 

 

Voorlezen is niet alleen een knus momentje voor ouder en kind, het is ook nog eens heel goed om te doen. Zelfs voorlezen aan baby’s heeft zin, blijkt. 

 

Want van al dat gebabbel van mama of papa zou een babybrein sneller ontwikkelen. Kinderen die vaak werden voorgelezen als baby hebben een grotere woordenschat. Bovendien stimuleert het de verbeeldingskracht – goed voor de creativiteit op latere leeftijd dus. Niet zo verrassend, dat er tegenwoordig zelfs bibliotheken zijn met boekjes voor kinderen vanaf twéé maanden oud. En dat de kleintjes nog niets terug kunnen zeggen, maakt helemaal niets uit. Ze pikken er toch iets van op. En voorlezen helpt niet alleen bij de taalontwikkeling, zo zeggen deskundigen. Want ook sociale vaardigheden worden hierdoor makkelijker aangeleerd. Verbale communicatie – je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

 

Er is steeds meer belangstelling voor. Geen tijd meer voor de speeltuin: ouders gaan steeds vaker met hun kleintjes van een paar maanden oud naar de bieb. Zo leren baby’s een taal veel makkelijker. Bovendien, als je een kind meertalig opvoedt, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld ook in het Engels of Fries voor te lezen, omdat een kind in Nederland al veel Nederlandse taal om zich heen hoort. Twee of meerdere talen aanbieden biedt veel voordelen voor de (cognitieve en taal-)ontwikkeling van het kind.

 

Wat voor boekjes je het beste van de plank kunt pakken? Boekjes in kleur hebben nog niet erg veel zin in de eerste maanden van het leven van een kindje. Baby’s zien dan namelijk alleen nog maar contrasten, geen kleuren. Daarom kun je prima beginnen met zwart-wit boekjes. De tekst maakt ook niet gek veel uit, als je maar met een enthousiaste intonatie voorleest. Ook is reageren op een actie van je kindje belangrijk. Als het kindje begint te brabbelen bij het woordje ‘koe’, dan kun je dat woord een paar keer herhalen om het gedrag te promoten.

 

Samen een boekje lezen is overigens ook een mooi middel om duidelijk aan te geven dat het tijd is om te gaan slapen. Als je altijd voorleest voordat je het lampje uit doet, dan went een baby daaraan. Zo snapt een klein kind al gauw hoe laat het tijd is om te gaan slapen. Volgens orthopedagogen gaan kinderen later ook meer zelf lezen als ze op jonge leeftijd veel zijn voorgelezen. Dat kan flink van pas komen op de basisschool.

 

Niet alleen is het een leermoment voor een jong kind, maar het is natuurlijk ook erg gezellig en knus, een vast momentje op de dag zo dichtbij de ouders zijn. Het maakt kindjes ook al gauw rustiger als ze even overstuur zijn. Ze genieten van het stemgeluid van hun ouders – dat herkennen ze al na een paar weken heel goed. En tja, ouders blijven toch hét grootste voorbeeld. In alles. 

 

 

 

Door Redactie Franska.nl