Lekker toch die zomer? Maar pas maar op met inbrekers.

 

Want ook die zijn in de zomer op hun best!

 

Inbreken is een vak en wie dat vak verstaat komt overal binnen. Ook bij jou, ondanks alle veiligheidsmaatregelen die je zorgvuldig hebt getroffen. Althans, dat beweert ene Evert Jansen in De Standaard en die Evert kan het weten omdat hij heeft gezeten voor inbreken. Toen hij zat leerde hij de fijne kneepjes van het vak, zegt hij. Nieuwe technieken! Dus mocht je denken dat mensen een beter mens worden in de bak, dan kun je dat maar beter meteen vergeten.

 

Zijn eerste inbraak deed hij toen hij vijftien was en daar bakte hij helemaal niks van. Hij ging die keer op goed geluk op pad met een schroevendraaier en een beitel en werd al betrapt voordat hij goed en wel binnen was, dus dat werd een taakstraf. Maar Evert gaf zich niet meteen gewonnen en pakte door. Totdat hij opnieuw tegen de lamp liep en in de lik belandde. 

 

Tegenwoordig geeft Evert voordrachten over inbraakpreventie. Over sloten en ramen en deuren en lampen bij de voordeur en alarmsystemen dus. Ofwel over al die dingen die de gelegenheidsdief, de onervaren prutser eigenlijk, redelijkerwijs buiten de deur houden. Behalve dat probeert Evert mensen bij te brengen dat ze niet zo achteloos moeten zijn. Dat ze niet moeten aarzelen om de politie te bellen als ze een onbekende een foto zien nemen van het huis van de buren. Want dat dat met achterdocht heus niets te maken heeft omdat het in de praktijk juist zo is dat mensen achteraf gezien vaak dachten dat ze iets verdachts zagen, maar het niet durfden te zeggen. 

 

 

Maar . . .! Mocht je de domme pech hebben dat een ‘profie’ het op jouw huis heeft voorzien terwijl jij lekker in een zonnig oord ligt, dan moet je er dus serieus rekening mee houden dat geen buurman hem van tevoren heeft gespot en dat het hem echt wel lukt om dwars door je veiligheidssystemen heen te breken. Speciaal voor dat doeleinde had het AD van de week een aantal tips om je boedel te beschermen – en in je oren te knopen:

 

  • Check je dekking. Dus heb je kunst, antiek, sieraden, mooie muziekinstrumenten of verzamelingen? Kijk dan goed naar de dekking die je inboedelverzekering biedt. 
  • Sla je bonnen digitaal op. Zodat de bonnen van al je kostbaarheden niet gejat kunnen worden en je niets aan de verzekering kunt overleggen.
  • Bel de politie?! Ja duh . . . wat dacht je dan? Maar raak dan niets aan voordat de politie er is, wordt hier bedoeld.
  • Geef het door als je net verhuisd bent. Aan de verzekeringsmaatschappij dus, want anders zou die zomaar eens niet uit kunnen keren.
  • Kijk eens naar het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Al is het maar om korting op je premie te krijgen.

 

Knappe jongen die jou nog gek kan krijgen deze zomer.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans