Ik weet het beter dan jij

 

Neehee! Niet meteen op je achterste benen gaan staan. Ik bedoel het niet zo. Er viel me alleen iets op. 

 

Blijkbaar maakt het online leven iets wakker in den mensch. Het stikt van de types die denken dat ze het beter weten dan een ander. Jonkies vooral. Of is dat altijd al zo geweest? In elk geval valt het me heel erg op tegenwoordig, met al die influencers en youtubers. Ze blijven je maar dingen uitleggen en aanleren. Hoe je eruit moet zien, wat je moet doen, hoe je moet slapen, eten, liggen, lopen, vakantie vieren, werken, relaxen, poseren voor een foto; je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn wel achtendertig of achtendertighonderd jongeheren en jongedames die het beter weten. Denken te weten. Want kom op hé. Wij zijn namelijk niet van gisteren.

 

Als je heel jong bent stink je er misschien nog in. Als je leergierig bent pik je ervan mee wat je mee wilt pikken. Als je ervaring heb en dus ouder en wijzer bent geworden, dan lap je veel van dit soort goedbedoelde lesjes aan je laars. Of niet soms?

 

Nou ben ik van nature iemand die graag lesgeeft, alleen gaande de rit heb ik ontdekt dat het beter werkt als je iets niet als waarheid verkondigt en niet opdringt. Jarenlang heb ik geprobeerd mensen te laten maken wat ik in m’n hoofd had. Bleek niet zo’n goed plan. Dan kun je namelijk nooit op vakantie. En op die manier ontwikkelt die ander zich ook niet. Toen ik dus net hoofdredacteur was, ging ik ook maar niet op vakantie. Geen tijd voor. Hahaha, logisch achteraf. 

 

Als iemand me nou voordat ik begon even die quote van de Italiaanse natuurkundige Galileo (1564-1642) had gegeven… Hij zei: ‘Je kunt anderen niets leren; je kunt hen alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.’ Zelfs dat heb ik allemaal zelf moeten ontdekken. Mooi dat het dan wel beter beklijft. (Lekker ouderwets woord, dat die jonkies vast niet begrijpen.)

 

Over beter weten en lesgeven gesproken: er is iemand die ook voortdurend lesgeeft, maar dat op zo’n grappige manier doet dat ik regelmatig dubbel lig van het lachen. Heel leuk om te volgen. 

 

Have fun! 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska