Beste Ben Smith

 

We kennen elkaar niet en tot pak ‘m beet een week of zes geleden had ik het best leuk gevonden als dat ooit zou gebeuren.

 

Ik houd van KLM en u bent de baas van Air France/KLM dus… Misschien had ik u wel verteld over de peper-en-zoutzakjes die mijn vader altijd meenam van zijn vluchten (hij was kapitein op de grote vaart en vloog daarom veel, bij voorkeur met KLM) en die ik dan later als ik zou solliciteren bij KLM zou meenemen want dat zou dan weer schelen voor het bedrijf. Tot een week of zes geleden had ik verwacht dat u dat een leuk verhaal zou hebben gevonden. Nu weet ik dat niet meer. Want u en ik, wij zitten geloof ik niet helemaal op dezelfde golflengte. En ja, dat mag u best als een understatement opvatten.

 

U verdient negen ton per jaar. 900.000 euro. En dat staat los van uw verhuisvergoeding en pensioenregeling. Dat komt neer op een slordige 75.000 per maand. En daar hoeft u dus geen huis van te betalen want dat betaalt de firma. Ja, misschien heeft u nog een stulpje in Canada waar u vandaan komt, maar heel veel meer dan 5000 euro zal dat niet kosten, toch? Blijft er nog best een aardig bedrag over, lijkt me.

 

Roald Dahl zei het ooit: rijke mensen willen altijd meer. Ik weet niet of dat voor iedereen opgaat, in ieder geval niet voor Bill Gates en zijn ruimhartige donaties, maar ik geloof dat we u wel in dit rijtje kunnen scharen. Want wat doet u als leider van een bedrijf dat in het zwaarste weer ooit verkeert? Gaat u achter de troepen staan? Parkeert u persoonlijk belang achter het belang van uw hardwerkende medewerkers die toch wel een paar nullen minder op hun rekening zien bijgeschreven dan u? Zegt u: ach weet je, laat die bonus van 150 procent dit jaar maar zitten. Bijna de hele vloot staat aan de grond, het geld loopt er met bakken uit, we moeten onze hand ophouden bij de staat; kweenie, het voelt misschien toch niet helemaal correct.

 

Maar nee. Dat zegt u niet.

 

Ik zou honderd dingen willen zeggen, maar ik laat het even hierbij. Een kapitein verlaat als laatste het schip. Hij zorgt eerst dat alle anderen in veiligheid zijn. En zo ver liggen scheep- en luchtvaart toch niet uit elkaar?

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach