f15_mail-van-franska-leafs_ap2

In een van mijn vorige levens als hoofdredacteur van ‘Tip Culinair’ leerde ik Carola kennen. Je zag haar in die tijd veel op tv. Altijd vrolijk en altijd bezig met lekkere recepten. En nu is ze dankzij Janny ineens weer op m’n pad gekomen. Met een prachtig boek.
Deze week op Franska.nl elke dag een recept uit Carola’s boek.

 

f15_mail-van-franska-leafs_ap

 

DEZE WEEK OP FRANSKA.NL ELKE DAG EEN RECEPT UIT CAROLA’S BOEK

 

 

Hoi Carola, voor de mensen die het niet meer weten: waar kunnen we jou van kennen?

‘Ooit ben ik begonnen bij ‘Avro’s service salon’, daarna deed ik ‘Koffietijd’, de ‘5 uur show’ en ‘Koken met sterren’. Ik was zowel vóór de camera als achter de schermen bezig. Een heerlijke carrière. De twaalf boeken die ik toen schreef waren altijd in opdracht van… en nooit echt helemaal “ik”.’

 

 

En toen deed je een tijd niets meer in de media. Wil je vertellen waarom niet?

‘Op m’n veertigste kreeg ik (niet verwacht, wel zeer welkom) een prachtig kind en alles was perfect. Tot ik ernstig ziek werd op m’n 41ste met een klein meisje van 14 maanden… Toen ben ik uit de media verdwenen. Ik was aan het overleven als (ondertussen) alleenstaande moeder met een jong kind.’ 

 

Wat is er gebeurd, dat je toch weer zoiets moois bent gaan maken?

‘Op m’n 46ste kwam ik mijn huidige man Dick tegen. We hebben samen de mooie plek gekocht waar we nu wonen. 4000 vierkante meter met moestuin, boomgaard, kas en later een kookatelier waar ik mijn kookbezigheden kan uitoefenen.’

 

Hoe leef je nu? Heel anders dan vroeger?

‘Ik wist ineens dat ik wilde gaan voor gezonde en zeker ook lekkere voeding, zonder vlees of vis. En toen ik bezig was met foodstyling voor een kookboek kreeg ik van uitgeverij Good Cook de kans om een boek te maken over mijn passie.’ 

 

Je passie?

‘Mijn passie, lekker en gezond vegetarisch eten, is zo ongeveer mijn missie geworden. En dat stopte ik allemaal in dit boek. Want wat eet je nou als je geen vlees of vis wilt eten, hoe maak je zulk eten? Met tips erin voor als jezelf iets wilt verbouwen, al heb je maar een strookje grond in je tuin of een plekje op je balkon. Met antwoord op de vraag of je niets tekortkomt erin. En natuurlijk wilde ik vegetarisch eten uit de grijze-wollensokken-sfeer halen.’

 

Wat wil je vertellen met je boek?

‘Mijn boek ‘LEAFS’ is echt “ik”. Helemaal zoals ik leef en (weer) ontzettend happy ben. Het heerlijke van deze leeftijd (54) en alle ervaring en kennis is, dat ik probeer dát te doen wat mij gelukkig en gezond maakt en dat delen met anderen. Niet meer the rat race van vroeger, maar staan voor waar je in gelooft en waar je blij van wordt.’

 

Het ziet er prachtig uit!

‘Ik ben ook nog eens erg visueel ingesteld, dus mooie plaatjes mochten zeker niet ontbreken.’

 

 

Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

 

witte-balk-met-bol-franska