Last van vliegangst?

 

Het zal nooit mijn favoriete hobby worden, vliegen. Gelukkig vind ik het niet zó eng dat ik niet het vliegtuig in stap, maar ik loop elke keer weer met trillende beentjes die slurf door.

 

 

 

En elke keer denk ik weer als dat gevaarte opstijgt: ik kan niet meer terug. Als er nu iets misgaat, is het goed mis. Dan ben ik dood. Want hoe groot is de kans dat je een vliegtuigramp overleeft? Die is toch echt nihil? Ja, het zijn vrolijke gedachten die door me heen gaan tijdens zo’n vlucht. Bij een lange vlucht neem ik daarom maar een slaappil die ik van de huisarts heb gekregen. In het beste geval slaap ik dan een paar uur, in het slechtste geval ben ik ‘m zwaar aan het spacen. Allebei prima.

 

Maar net als alles waar ik bang voor ben, of wat ik niet snap, zoek ik er alles over op internet. En natuurlijk kom je dan af en toe wat tegen wat je niet leuk vindt of wat die angst alleen maar erger maakt, maar met vliegen is dat gelukkig niet zo. Daarom presenteer ik jullie: geruststellende feitjes over vliegen. Die maken je vliegangst geheid wat minder.

 

1. Je hebt meer kans om vermoord te worden door een ezel dan door te overlijden tijdens een vliegtuigramp.

 

2. Het is nagenoeg onmogelijk dat een vliegtuig neerstort door turbulentie. Piloten zien het meer als iets wat er gewoon bij hoort dan als een gevaar. Toch een hekel aan turbulentie? Ochtendvluchten hebben er minder last van. En probeer een plekje in het midden te bemachtigen.

 

3. Vliegen is statistisch gezien nog altijd de veiligste manier van transport. De kans om dood te gaan door een auto-ongeluk is één op 5.000 (nog best veel!), de kans op een vliegtuigongeluk is ongeveer één op de 11.000.000. Sterker nog: je hebt nog meer kans om geraakt te worden door de bliksem (één op de 13.000).

 

4. Vliegtuigen kunnen prima vliegen als maar één motor het doet, en kunnen veilig landen als alle motoren zijn uitgevallen.

 

5. Mocht je vliegtuig nou neerstorten, dan nog heb je een goede overlevingskans. De Amerikaanse National Transportation Safety Board zegt dat je kans namelijk 95 procent is om het te overleven. Wereldwijd, buiten Amerika, is dat 90 procent. Alleen de verschrikkelijke horrorscenario’s halen het nieuws.

 

6. Als je elke dag zou vliegen, zou het volgens de statistieken 19.000 jaar duren voor je een vliegtuigongeluk meemaakt waarbij je komt te overlijden.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer