Waar was jij toen je het nieuws hoorde over Lady Di?

 

Ik reed naar een vriendin in Arnhem. Ik stapte in mijn auto, zette de radio aan en hoorde nog net: “…Lady Diana is 36 jaar geworden.” Maar dat betekende dat ze was overleden. Ik kon het niet geloven.

 

Nog steeds ben ik gefascineerd door haar droeve verhaal. Als iets niet zo had mogen zijn, was dit het wel. Dit had niet hoeven gebeuren. Aan haar dood kleven nog altijd de vreselijkste feiten.

 

1. De gordels
Behalve de bodyguard van Dodi Al-Fayed droegen de inzittenden allemaal geen gordels, iets dat de theorie dat het een set-up was voedt. Lady Diana zou namelijk altijd haar gordel dragen (dit in tegenstelling tot Queen Elizabeth en prins Philip), en nu net niet. Theorieën gaan op dat haar gordel gesaboteerd zou zijn, waardoor ze ‘m niet om heeft kunnen doen. De enige die wel een gordel droeg, Trevor Reese-Jones, heeft het ongeluk overleefd.

 

2. De rit in de ambulance
Ook hier verbaasden velen zich over omdat de ambulance waar Diana in vervoerd werd (Dodi Al-Fayed en de chauffeur waren ter plekke doodverklaard) zeventig minuten heeft gedaan over een tocht van vijf kilometer. Ook zouden ze twee ziekenhuizen zijn gepasseerd voordat ze bij het ziekenhuis kwamen waar ze werd geopereerd. Ook dat voedde de speculaties. Het antwoord was dat de ambulance zo zachtjes reed omdat ze er zo slecht aan toe was en ze naar het derde ziekenhuis gingen omdat dat op dat moment het beste ziekenhuis was voor haar. 
 

3. De operatie
Lady Diana was zo ernstig verwond dat haar hart van de linkerkant van haar borstkas naar de rechterkant was geschoten. Oh jongens, wat vind ik dat erg om te lezen.

 

4. Ze is ’s nachts geopereerd, maar om 4:00 uur werd ze door de doktoren doodverklaard.

 

5. Diezelfde dag is prins Charles met haar zussen naar Parijs gekomen en zijn ze anderhalf uur later met het lichaam van Diana vertrokken.

 

6. Op 6 september kwamen 3 miljoen rouwende mensen naar Westminster Abbey om Diana te herdenken. De dag daarvoor overleed moeder Theresa, maar die werd volledig overschaduwd door de rouw om Lady Diana.

 

7. Het gedrag van Queen Elizabeth
Koningin Elizabeth weigerde om de vlag halfstok te hangen als teken van rouw omdat Lady Diana geen officieel lid meer was van de koninklijke familie. Dit tot grote woede van het volk. Uiteindelijk boog de koningin en hing op de dag van Diana’s begrafenis de vlag op Buckingham Palace halfstok.

 

8. Hoe is het nu met de enige overlevende?
Trevor Reese-Jones, de lijfwacht van Dodi, was de enige overlevende. Hij verbleef een maand in het ziekenhuis, zijn gezicht was zo beschadigd dat ze het aan de hand van familiefoto’s hebben moeten herstellen. Er waren 150 stukjes titanium voor nodig om alle botten bij elkaar te houden. De vader van Dodi heeft alles betaald voor hem. Toch zijn ze later blijkbaar in onmin geraakt, wat Trevor ertoe heeft aangezet om een boek te schrijven met zijn kant van het verhaal. Hij is wel volledig hersteld, heeft de liefde gevonden en woont in Wales.

 

9. Een plein in Parijs
Sinds vorig jaar is er een pleintje in Parijs vernoemd naar Lady Diana: Place Diana.

 

We zullen haar nooit vergeten.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach