Laat ze maar praten, al die virologen

 

Want voorlopig is die ‘ondenkbare en onmetelijke rampspoed’ maar mooi uitgebleven.

 

 

Adeline had het er van de week over dat ze doodmoe wordt van al die talkshowtafels met mensen die er een specialiteit van hebben gemaakt om iets van corona en aanverwanten te vinden en steeds ook maar weer een podium krijgen om dat wat ze ervan vinden van de daken te schreeuwen. Ik wil daar iets aan toevoegen. Iets wat ik al vond en nog steeds vind en wat ik op een presenteerblaadje kreeg van Paroolcolumnist Marcel Levi (die nu ceo van University College London Hospitals is en daarvoor bestuursvoorzitter van het AMC, wat meneer Levi als geen ander het recht geven om iets te vinden).

 

Doemdenken, daar gaat dit over. Stemmingmakerij en gesomber door de deskundigen aan de talkshowtafels. Want was het nou nog dat wat ze vinden een beetje opmontert, dan konden we er misschien nog wel wat mee. Maar de eerste viroloog die een praatje met een doorkijkje naar beter houdt, moet volgens mij nog uitgevonden worden. Meneer Levi geeft als voorbeeld het vaccinatietraject. We zijn nauwelijks begonnen, zegt hij, of onder het motto ‘voor elke oplossing weet ik wel weer een nieuw probleem’ horen we virologen in de talkshows verhalen ophangen over dat nieuwe mutaties het virus vast minder ge­voelig zullen maken voor die vaccinatie.

 

En wat is nou zo fijn aan de column van meneer Levi? Dat hij zegt dat dit vooralsnog onterechte zwaarmoedigheid is omdat de meeste beschikbare gegevens die gedachte niet overtuigend ondersteunen. En als er al wat minder effectiviteit is van antistoffen na een vaccinatie tegen een nieuwe toekomstige coronavirusvariant uit Burundi of Trinidad, dan is het volgens Levi aannemelijk dat de resterende bescherming van die antistoffen voldoende is om je uit het ziekenhuis en al helemaal van de intensive care te houden. En als zelfs die linie faalt, heb je naast antistoffen ook nog altijd immuuncellen, die je op zijn minst gedeeltelijke bescherming kunnen bieden.

 

Zin in meer goed nieuws?

 

Levi herinnert ons aan de mistroostige berichten van droefgeestige infectie-epidemiologen enkele maanden geleden. De aanstaande combinatie van coronavirusinfecties met de gebruikelijke winterse influenza en andere griepvirussen zou ons ondenkbare en onmetelijke rampspoed brengen. En wat is de werkelijkheid? Tot op heden is het aantal gevallen van influenza dit jaar 95 procent lager dan in welk eerder jaar dan ook. Zei hij 95 procent? Maar dat is toch goed nieuws? Nou nee. Een glimlach kan er nog steeds niet af bij onze deskundologen. Want als er dit jaar geen influenza is, dan wordt het ­volgend jaar waarschijnlijk héél erg.

 

Kan het een onsje minder, heren en dames coronadeskundigen? Gewoon voor één keer eens een verhaal met een doorkijkje naar beter, daar zouden we nou zo van opknappen!

 

Bron: Parool

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans