Stel je het volgende voor: vice-premier Carola Schouten is in de Tweede Kamer haar begroting aan het verdedigen, als zij wordt onderbroken door een gewapende horde boeren…

 

 

van Farmers Defence Force die samen met JOVD (jongeren van de VVD) op haar afstormen, schreeuwend: ‘We hangen haar op!’

 

Gelukkig wordt Carola net op tijd door een beveiliger een kamertje ingeduwd. Beeld switcht naar Mark Rutte die de gewapende horde aanmoedigt en weigert de ME in te schakelen.

 

Bij die bestorming vallen vijf doden. De schade is enorm. Er verschijnen beelden van de voorzitter van de JOVD die zittend bovenop mevrouw Arib net doet alsof hij voorzitter van de Tweede Kamer is.

 

Gelukkig wordt Mark Rutte aangeklaagd. Maar… hij wordt vrijgesproken, omdat de rechter lid is van de VVD. Meteen na de vrijspraak zegt de rechter: ‘Mark Rutte is praktisch en moreel verantwoordelijk voor deze aanval op onze democratie, maar ik heb hem vrijgesproken omdat ik bij de komende verkiezingen VVD-kandidaat ben voor de Tweede Kamer en graag gekozen wil worden.

 

Tja, zo werd Trump vrijgesproken. Ik ben vaak in de Verenigde Staten geweest, het is echt een prachtig land, maar het is vooral ook een heel raar land.

 

Gelukkig hebben wij ook onze eigen gekkies. Willem Engel, eerst van Viruswaanzin nu van Viruswaarheid – is inhoudelijk hetzelfde – roept echt waanzinnige dingen: ‘Er zijn geen doden gevallen door Corona. Het vaccin deugt niet. Het virus is ontstaan in een laboratorium.’ Allemaal aantoonbare onzin.

 

Verder vergelijkt hij deze lockdown met de holocaust. Alleen daarom al mag hij nooit meer in het openbaar spreken. Hij doet net alsof de rechter ook vindt dat de lockdown niet deugt, dat is helemaal niet zo. De avondklok is gebaseerd op de verkeerde wet. Die wet was uitsluitend bedoeld voor acute noodsituaties, dus bijvoorbeeld Dion Graus, zaken als overstromingen, Sander Dekker wordt ook in het volgende kabinet minister, de hele selectie van Ajax blijkt aan de plaspil. Echt rampen dus waarbij ogenblikkelijk moet worden opgetreden.

 

Rutte gaf donderdag in het debat over de avondklok aan dat hij nog geen reden voor versoepelingen zag. En, beste lezeressen en lezers, daar ga ik jullie nu toch wat persoonlijks over vertellen en vragen.

 

Tot nu toe was ik een trouw volger van de adviezen van de regering. Toen Rutte in maart 2020 een ‘intelligente lockdown’ aankondigde, had hij mijn instemming. Het kabinet heeft sindsdien mijn – en ons aller – vertrouwen wel heel erg op de proef gesteld. Zo veel mogelijk testen bleek overal te lukken, maar niet hier, al onze gegevens lagen via de GGD op straat, allerlei rare plannetjes om ons via onze mobieltjes te volgen en om thuisquarantaine te verplichten, als laatste beginnen met vaccineren en een avondklokwet doordrukken terwijl allerlei experts waarschuwen dat het zo niet kan en dus teruggefloten worden. Maar ondanks alle fouten en blunders begreep ik de meeste maatregelen.

 

En nu? Nog steeds zegt Mark Rutte alleen maar: ‘Ik ben niet positief. Verlichtingen zijn niet aan de orde.’

 

En dat laatste, denk ik, is niet langer de goede houding. Zonder perspectief, zonder experimenten om de maatschappij voorzichtig open te gooien, verliest het kabinet veel steun, is mijn mening.

 

En nee, ik onderschat dat virus niet. Maar de houding moet, vind ik, nu zijn: ondanks dat de cijfers niet heel positief zijn, gaan wij met elkaar een echt intelligente lockdown afspreken.

 

Er moeten experimenten komen met middelbare scholen, met restaurants, misschien ook al met theaters.

 

Toch? Wat vinden jullie?

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.