Pasta als hoofdgerecht, hoezo niet?

 

Even een lesje eten op z’n Italiaans. Officieel zit het Italiaanse menu als volgt in elkaar:

1: Antipasto (voorafje)

2: Primi (pasta of soep)

3: Secondi piatti (hoofdgerecht)

4: Dolci (toet)

 

In die volgorde staat het ook op elke menukaart. Dat je je niet vergist en denkt dat je zomaar een gang over kunt slaan. Zo is het menig buut’nlander ingepeperd als ie naar la Bella Italia ging. En terecht. ’s Lands wijs, ’s lands eer. When in Rome…etc. Die grapjassen van Italianen hebben dus kans gezien me jarenlang met een uitgestreken gezicht aan te kijken en vrolijk alles te noteren wat ik van elke gang uitkoos. En keer op keer kon ik na al die heerlijkheden geen P.A.P. meer zeggen. Totdat ik een beetje om me heen begon te kijken. En die mooie Italiaanse vrouwtjes met strakke jurkjes zag bestellen en eten. Die bedenken dus gewoon waar ze zin in hebben en bestellen dat. Dikke meneren trouwens ook. Ook al staat het nog niet eens op de kaart. Hoezo niet op de kaart? Hele recepten worden er uitgelegd aan de ober. En die heeft het maar over te brengen aan de kok. Italianen willen gewoon hun zin hebben aan tafel. (niet alleen aan tafel by the way)

 

Gewoon luisteren naar wat de buren bestellen

Ik bestelde een keer bij het prachtige Bagutta in Milaan (aanradertje!: via Bagutta 14) asperges. De ober keek me aan alsof dat geen eten was en vroeg hoe ik ze wilde hebben. O ja, natuurlijk, ik moest zelf het recept aanleveren. Nou, als ik dan toch mag kiezen, dan neem ik ze met olijfolie en Parmezaanse kaas. Had ik een keer iemand zien eten. En zo hoor ik steeds meer leuke ideeën om me heen als ik anderen af zit te luisteren bij het bestellen. Asperges met een plak gorgonzola eronder en een gebakken ei erop, hoorde ik een keer een meneer naast me bestellen. Heb ik ook maar eens geprobeerd. Dan heb je echt geen ander gerecht meer nodig. Maar lekkerrrr!

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs

Sfeerbeeld: Ikea