Kunst voor maar 10 euro

 

Monique, oorspronkelijk stilist en later hoofdredacteur van onder meer vtwonen, noemt zichzelf een ‘visual addict’. Altijd op zoek naar mooie dingen, deelt ze haar vondsten op Franska.nl.

 

 

Een wand vol met ansichtkaarten, keurig naast elkaar op planken gepresenteerd. Kleine kunstwerkjes, dat zag ik meteen. Ik moest er best een eindje voor omlopen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, maar ik wilde dit per se zien.

 

Een sympathiek initiatief van Post Modern, die kunstenaars en designers uitdaagt om hun verhaal te vertellen ‘in het klein’. Zo ontstaat er een steeds maar groeiende collectie kleine kunstwerken die voor iedereen betaalbaar is.

 

Mijn oog viel op een serie oude ansichtkaarten, zwart-witfoto’s. Erop geplakt: een stukje geel papier. Zomaar, zo leek het. Wat sprak mij daar zo in aan?

 

‘Is it mine if I add some yellow?’ Dat vroeg kunstenaar G.B. (Brian) Graft zich af toen hij per toeval, door een impulsieve actie, op dit idee stuitte.

 

 
Als je iets toevoegt aan een bestaand beeld, is het dan van jou? Maak je daarmee een nieuw kunstwerk? Auteursrecht en eigendom: het zijn thema’s waar collagekunstenaars vaak mee worden geconfronteerd.

 

Denk daar maar eens over na.

 

Ik was vooral bezig met kiezen. Dat ik er eentje zou gaan kopen dat was zeker. Maar welke? Het werd degene met een foto van het Franse dorp Èze (daar ben ik weleens geweest). Met erop een geel vlak als van het haar van Rapunzel, uit het sprookje van Grimm. Dat vond ik wel een grappig beeld. Meer niet.

 

Een ansichtkaart is om te versturen. Dat ga ik met deze dus niet doen. Hij hangt in de Jonge Reus, een fotoclip van ontwerpster Hella Jongerius. En daar blijft ie voorlopig.

 

Ook een kunstkaart kopen? postmodern.tictail.com

Meer ‘yellow’ zien? instagram @addyellow

Nieuwsgierig naar ander werk van deze kunstenaar? bdgraft.com

PostModern staat van 10 t/m 12 februari op Object Rotterdam

(P.S. Helaas is de fotoclip van Hella Jongerius niet meer in productie)

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.