Kun je zonder mindfulness-meditatie toch mindful zijn?

 

Mindfulness-meditatie is ongekend populair, maar helaas is een uur per dag mediteren voor velen van ons een onhaalbare opgave. 

 

 

Mindfulness-expert Marisa Garau ontdekte dat meditatie niet nodig is om toch te profiteren van de innerlijke rust die het toepassen van mindfulness geeft. In dit artikel geeft ze een praktische oefening om je het heilzame effect van mindfulness te laten ervaren zonder dat je daarvoor op een meditatiekussentje hoeft te kruipen.

 

Handdoek in de ring

Na het volgen van diverse mindfulness-trainingen was ik helemaal verkocht en heb ik jarenlang gemediteerd, zowel in groepen als alleen thuis. Ik schreef zelfs meerdere boeken over mindfulness. Maar in de afgelopen jaren ontving ik steeds vaker mailtjes van wanhopige lezers die klaagden dat ze de mindfulness-meditatie maar niet konden volhouden. Ze hadden de handdoek in de ring gegooid, maar liepen daardoor weer net zo gestrest rond als vóór de mindfulness-training.

 

Helemaal zen

Tja, ik kon het eerlijk gezegd goed begrijpen. Ga er maar eens aan staan als je een veeleisende baan hebt, een gezin om voor te zorgen en een gezond sociaal leven: dan is het toch praktisch onmogelijk om elke dag een uur voor jezelf uit te blocken en helemaal zen te zijn?

 

Een natuurlijk deel van je leven

In de tussentijd deed ik zelf steeds minder vaak de officiële mindfulness-meditatie, maar begon daarentegen mindfulness-in-alles-wat-je-doet toe te passen. Dat beviel me heel goed, want het altijd mindful zijn voorkomt dat stress en frustratie gedurende de dag opbouwen, met emotionele balans en innerlijke rust als logisch gevolg. En zo kwam ik op het idee dat mijn onorthodoxe toepassing van mindfulness misschien ook voor anderen zou kunnen werken. 

 

Zonder mediteren toch profiteren

Inmiddels run ik al acht jaar mijn online mindfulness-platform waarmee ik mensen help om mindfulness een natuurlijk deel van hun leven te maken, zodat ze er niet elke dag apart voor hoeven te gaan zitten. Met de juiste oefeningen past mindfulness zich namelijk makkelijk aan je dagroutine aan, en zo kun je zonder meditatie toch profiteren van al het goede dat mindfulness te bieden heeft.

 

Hoe kun je de power van mindfulness ervaren zonder te mediteren?

 

Een meditatievrije mindfulness-oefening

Kies een wandeling, fietstocht of tramrit die je elke dag doet, als je bijvoorbeeld naar je werk gaat, boodschappen doet of de kinderen van school haalt.
In plaats van te haasten, te piekeren of elke drie seconden je smartphone te checken, besteed je nu eens volledige aandacht aan het reizen zelf.
Kijk goed om je heen. Neem de straten of de weg in je op. Kijk naar de bomen, huizen, auto’s, bussen, vrachtwagens. Kijk ook eens naar de mensen in de straat of in de tram. Wat zou er in hun leven spelen? Zij hebben dezelfde verlangens en dromen als jij hebt, en maken dezelfde tegenslagen mee. Glimlach naar andere mensen en gun hen je oprechte aandacht en vriendelijkheid.
Adem dan een paar keer bewust in en uit.
Door op deze manier aandacht aan je omgeving te besteden zonder digitale afleiding of gepieker, geef je je brein een gezonde break waardoor je je een stuk rustiger en opgeruimder voelt als je aankomt op je bestemming.

 

Meer lezen?

 

Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in Marisa’s uitgebreide artikel over balans vinden zonder mindfulness meditatie.

 

Marisa Garau runde tien jaar lang haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Na depressie en burn-out gooide ze het roer om en verhuisde ze met man en poezen naar Nieuw-Zeeland. Ze is nu schrijver, mindfulness-coach en reiki-therapeut voor huisdieren.

 

Door: Marisa Garau