Kookt warm water echt sneller?

 

Al jaren doe ik warm water in de pan of waterkoker in de veronderstelling dat het dan nog net wat sneller kookt. Maar klopt dat eigenlijk wel?

 

 

 

Mijn vader beweert van niet. Iets met CO2 en warmtegeleiding. Maar een korte online speurtocht wijst uit: koken met warm water is wel degelijk altijd sneller. Kijk aan, pap!

 

Oké, helemaal mis had hij het niet: de warmteoverdracht bij een groter temperatuurverschil is namelijk wel sneller, dus een koude pan water neemt sneller warmte op dan een warme pan water. Toch kost het minder tijd om met warm water te koken, omdat dit niet eerst hoeft op te warmen van koud naar de warmere starttemperatuur.

 

Eten in warm of koud water koken

Nu is het voor Jantjes Ongeduld (zoals ik) verleidelijk om bij het koken altijd met warm water te beginnen. Maar doe dat niet met alles, want niet alle etenswaren worden daar lekkerder van. Stevige groenten zoals aardappelen kan je beter in koud water opzetten, zo voorkom je dat de buitenkant eerder gaar is dan de binnenkant. Ook is het verstandig om eieren te koken vanuit koud water, dan heb je de minste kans dat ze barsten. Pasta en rijst doe je juist pas in de pan als het water kookt, omdat het anders veel te lang in het water ligt en papperig wordt. Hetzelfde geldt voor bladgroenten of andere groente die kort gekookt moeten worden.

 
 

Redactie: FavorFlav