Kom op nou, eentje maar

 

Ok, ok, ik zeg het maar meteen. Ook ik doe mee aan drinkdruk, zoals Quest het zo mooi omschrijft.

 

Ja, ook ik ben schuldig. Hoe vaak ik iemand uitgemaakt heb voor ongezellig bij weigering van wijn, het is eigenlijk om me kapot te schamen. Want als je zelf niet drinkt, dan blijkt het vaak helemaal niet zo gezellig te zijn. Maar waarom doen we het dat?

 

Uit onderzoek van het Trimbos Instuut blijkt zelfs dat 40 procent van de drinkers (en dan die van het niet-problematische soort) een sociaal motief heeft. Zo zou het gezelliger zijn. Maar liefst 43 procent van de 18 tot 34-jarigen vindt een sociale aangelegenheid gezelliger met drank op, wijst een enquête van Quest uit. En ik maar denken dat ‘we’ minder drinken.

 

Op het moment dat iemand tegen me staat te lallen en ik broodje nuchter nog een nul-punt-nul soldaat maak, weet ik niet hoe snel ik de benen moet nemen. Als ik nuchter op een feestje sta, dan vertrek ik vaker op het hoogtepunt dan als ik een slok op heb. Je timing wordt dus blijkbaar ook slechter.

 

Dat we willen dat ons gezelschap drinkt heeft maar deels met ons eigen gevoel te maken. Als iemand een spaatje rood bestelt voelt dat toch een beetje als afwijzing, maar we vinden het blijkbaar ook fijner als de ander drinkt. We dénken dan namelijk dat die persoon vrolijker is, vredelievender en overall dus leuker. Wat jou en mij weer een comfortabeler gevoel geeft. Niemand zei dat onze psyche logischer was met drank op.

 

Naast het algehele comfortabelere gevoel doet alcohol ook een beroep op de groep. De mens is zo geprogrammeerd dat hij/zij bij een groep wil horen. In je hersenen gaat daadwerkelijk het signaal voor beloning af als je samen drinkt,terwijl je je afgewezen voelt als je dit niet doet, wat zelfs pijn kan doen.

 

In the end heeft het allemaal te maken met beheersing. Staat dat knopje bij jou goed, dan kan iemand nog zo hard roepen dat het ongezellig is. Al loop je wel meer kans te bezwijken als je ouders vroeger niet vies waren van een alcoholische consumptie. En laat dat nou precies de groep zijn die vindt dat alcohol niet verboden zou moeten worden.

 

Tip: met een nul-punt-nulletje fles je daadwerkelijk je hersenen als het op beloning aankomt, nu je vrienden nog.

 

Bron: Quest

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans