Niet zo handig van KLM

 

Zo zijn mensen op sociale media woedend om het feit dat vrouwen die aan boord van een KLM-vliegtuig borstvoeding willen geven, zich moeten bedekken met een dekentje.

 

Ik word er altijd een beetje boos om als mensen het ‘vies’, ‘raar’, of ‘ongemakkelijk’ vinden als een moeder in het openbaar borstvoeding geeft. Alsof jij namelijk vroeger nooit borstvoeding hebt gehad. Maak het die moeders nou niet nog moeilijker dan dat het al voor ze is. Dus toen ik de tweet van KLM zag waarin stond dat ‘borstvoeding wel is toegestaan, maar om ervoor te zorgen dat al onze passagiers van allemaal verschillende achtergronden zich comfortabel voelen aan boord, ze de moeder kunnen vragen om zichzelf te bedekken tijdens de borstvoeding’ ergerde ik me ook helemaal kapot.

 

 

De controverse begon vorige maand toen de Amerikaanse Shelby Angel een bericht op Facebook plaatste waarin ze moeders waarschuwt om niet meer met KLM te vliegen als ze nog borstvoeding geven. Ze vloog van San Francisco naar Amsterdam met haar een jaar oude kind toen ze ruzie kreeg met een stewardess die haar vroeg of ze zich wilde bedekken tijdens het geven van borstvoeding. Volgens Angel had niemand geklaagd en had alleen de stewardess er problemen mee.

 

 

KLM reageerde met het de boodschap dat ‘iedereen zich aan boord prettig moet voelen. Je zit nu eenmaal met heel veel mensen in een heel kleine ruimte en dat vraagt soms compromissen. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord’. Oké, oké, oké. Snap ik. Maar waarom wordt dan juist aan de moeders gevraagd om er iets aan te doen en niet aan degene die er zoveel ‘last’ van zou hebben als iemand borstvoeding geeft. Ik snap er he-le-maal niks van. Voor een kind is het al lastig genoeg om urenlang in een vliegtuig te zitten (ik heb vaak genoeg gekrijs meegemaakt om te weten dat ze het vaak echt geen pretje vinden). En dan moeten ze ook nog een deken over hun hoofd als ze gevoed worden? Doe even normaal.

 

Ik ben het daarom ook helemaal eens met alle boze reacties op sociale media. Zo vraagt een Twittergebruiker zich bijvoorbeeld af of vrouwen met een diep decolleté ook een dekentje krijgen om zich te bedekken. Iemand anders vraagt zich dan weer af of KLM wel weet in welk jaar we leven. En de beste reactie van allemaal vind ik nog wel die van David McGlinchey. Hij vroeg KLM of ze geen ooglapjes konden uitdelen aan degenen die zich eraan stoorden in plaats van een dekentje aan de moeder. Kijk, dat is een oplossing. Daar kan KLM veel van leren.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn