Kerstmenu
Plan B

 

Vooraf vast alle oplossingen in huis halen en er kan NIETS meer misgaan met het kerstmenu. 

 

Kerststress: wie kent het niet? Alles (inclusief de gasten) moet er mooi uitzien, het moet gezellig zijn en al het eetbare in de eerste plaats lekker en volgens sommigen ook nog eens bijzonder en verantwoord. Bladen, internet en tv vertellen ons hoe we dit jaar weer helemaal ‘bij’ kunnen zijn met de nieuwste trends.

 

Kijk, en daar schuilt nu het grote gevaar. Want al die nieuwe dingen zijn vaak niet geoefend, dus hoe het er op het bord uit komt te zien – en belangrijker nog, hoe het smaakt – is een groot vraagteken. Voeg daarbij dat er altijd wel iets misgaat qua planning en boodschappen en het recept voor drama ligt voor je.

 

 

Tegen de kandidaten in Heel Holland Bakt zeg ik regelmatig: Heb je een plan B? Waarop het antwoord meestal een verbijsterde blik is. Maar zo simpel is het. Bedenk niet alleen wat mooi en leuk kán worden, maar ook iets wat in de buurt komt, waarvan je zeker weet dat het ook lekker en presenteerbaar ís.

 

Want liever iets waar iedereen blij van wordt dan een slap aftreksel van iets wat er op de foto zo geweldig uitzag. Want jij hebt misschien iets in je hoofd, maar  niemand aan tafel heeft datzelfde plaatje in gedachte voor zich. Tuurlijk mag je het proberen. Doen zeg ik, maar denk ook aan een plan B.

 

• Zorg voor voldoende slagroom in huis. Nee niet zeuren over calorieën, maar even praktisch en ‘lekker’ denken. Slagroom kun je toevoegen aan een saus die toch minder lekker is uitgevallen, slagroom ‘maskeert’ zout en scherpte en levert een ‘rijke, volle’ smaak aan gerechten. Met een flinke scheut witte, rode wijn of cognac krijgt de saus ook nog ‘body’. 

 

Daarnaast kun je in een handomdraai een toetje in elkaar zetten met opgeklopte slagroom. Verkruimelde koekjes of schuimpjes en fruit erdoor (heb je zeker in huis), een mooi glas en een stralende triomfantelijke blik en niemand weet dat ze ontsnapt zijn aan een kleine keukenramp. 

 

 

• Rucola en kruiden. Je hebt geen idee hoeveel je hier mee op kunt ‘fluffen’. Verbrande randjes op een hartige taart of ovenschaal (wel even dat donkere wegschrapen met een mes)? Garneer dit last minute leuk en nonchalant met een overdaad aan verse kruiden en rucola à la Jamie. 

 

• Houd een fles Sugocasa achter de hand. Niet om een pastasaus te maken, maar om een soep voor de lunch of als voorgerecht te maken. Lusten kinderen tenminste ook. Bouillonblokje, verse kruiden, dan half pureren en garneren met wat olijfolie en een restje kaas. 

 

Of gehakte zwarte olijven, of grote garnalen. Niemand die doorheeft dat het een ‘knutsel-soep’ is. Wil je het nog gekker, voeg dan een scheut wodka toe, leg er een stengel bleekselderij bij  en noem het een ‘Bloody Mary-soep’.

 

• Hoofdgerecht mislukt? Oh boy. Houd altijd per stuk verpakte zalm (met vel) achter de hand. Het handige daarvan is dat je het in de verpakking in lauw-koud (30 graden) water legt en het in no-time ontdooid is (ga NOOIT aan de slag met magnetrons, dat is pas écht een vrijbrief voor drama). Je kunt er alle kanten mee op: van Italiaans (met een snelgedraaide pesto of gehakte zongedroogde tomaten – die je ook altijd achter de hand moet houden) of Aziatisch door last minute sojasaus, wat citroensap en een beetje honing aan de pan toe te voegen. Ook lekker met grof gehakte amandelen met wat reepjes rode peper, citroenrasp en koriander of peterselie.

 

Oh, en nog een tip. Wil je mooie plakken rozerode rosbief met een rode wijn- of cantharellensaus? Nou, als je vreest voor droge, bruinroze vlees, concentreer je dan vooral op die saus en ga niet zelf aan de slag. 

Vraag de slager om mooie porties van 75-100 gram te snijden. Hij heeft de rosbief perfect gebakken en snijdt het bovendien in veel mooiere plakken. De dikte kun je zelf aangeven. En die saus of garnituur, dáár scoor je mee.

 

En ook als je een vitello tonnato wilt maken, kun je de slager heel goed vragen om mooie plakken kalfsfricandeau op een schaal te schikken, dan hoef je alleen nog maar de tonijnmayonaise te maken, erover te verdelen en te garneren met appelkappertjes en wat rucolablaadjes (ja daar zijn ze weer!).

 

Oh, en nog een leuke? Als je een puntje aardappeltortilla bij je wildgerecht of lamsbout wilt en je oven is vol, maak dan dit waanzinnige recept van de grote meester Ferran Adria.  Zijn geheim? Chips! Klop 4 eieren in een grote kom los en verkruimel hierboven 100 gram chips en een eetlepel kant en klaar gefruite uitjes. Laat een minuut of 5 staan zodat de chips zich volzuigen en bak er vervolgens in een koekenpan met een beetje olijfolie een goudbruine tortilla van.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.