Ken jij dit verhaal over thee al?

 

 

Arte & Zayne doet aan ‘blending’ en aan ‘food pairing’: wijn/spijscombinaties werden thee/spijscombinaties. 

 

 

Thee is hip en happening, en theeën vertellen ons in deze tijd bijzondere verhalen die spelen in exotische landen waar de theebladeren met de hand worden geplukt op de mooiste velden – een precies en liefdevol werkje waarbij het fingerspitzengefühl van de plukker de uiteindelijke kwaliteit bepaalt. Het zetten van een kopje thee is vervolgens allang niet meer het zakje dat even in heet water wordt gehangen, maar een ceremonie waarbij elke soort haar eigen bereidingswijze heeft.

 

Bij Arte & Zayne in de Amsterdamse binnenstad gaan ze nog een behoorlijk stukje verder als het om thee draait. Het is de eerste winkel waar theesoorten worden geblend. Vierentwintig soorten in totaal waarvan de losse theebladeren – wit, groen of zwart – uit landen als India, China en Japan komen en worden vermengd met kruiden, specerijen en fruit van over de hele wereld. De meest eenvoudige soort bestaat al uit vijf bestanddelen – gedroogde bloemen, roze peper, tropisch fruit, citroengras en kardemom – dus onnodig te zeggen dat een bezoek aan de winkel, een klein grachtenpandje dat doet denken aan een ouderwetse apotheek, een feest van proeven, ruiken en zien is. En dan zijn we er nog niet.

 

 

 

Arte & Zayne doet namelijk ook aan food pairing: wijn/spijscombinaties werden thee/spijscombinaties.  

 

Een ceviche van zeebaars komt bijvoorbeeld met een Es Vedrá Sunset. Ofwel een witte thee Pai Mu Tan, een groene thee China Chun Mee, citroengras, citroenschil, sinaasappelschil, zoethout, natuurlijke aroma’s, papaja, gember, cranberry, granaatappel. En wat te denken van een stevige thee die de smaak van een stevig stuk kaas met een licht zoutje verdiept? Blackberry Tango dus. Bestaande uit zwarte thee Assam, zwarte thee South India, natuurlijke aroma’s, verveine, druif, vlierbes, framboos, braam, aardbei, zwarte bes, rode bes.

 

Meer over de nieuwe wereld van thee (en adviezen van een kenner) bij Arte & Zayne, Singel 412 in Amsterdam van dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 20.00 uur en op zondag van 12.00 – 18.00 uur.

 

Online bestellen en veel meer achtergronden en verhalen via www.artezayne.com

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans