Kauw jij op je ijsje?

 

Ik houd van eten, veel en vaak, en zowel thuis als er buiten. Nu gaat dat meestal goed, maar soms ook niet. Soms verbaas ik me echt over eetgewoonten van anderen of die van mezelf.

 

Als ik mijn tanden in een Raketje zet, dan kruipt één van mijn vrienden standaard gruwelend over de grond door het geluid dat ik produceer. Daarbij kijkt hij me aan alsof ik zojuist zijn wenkbrauwen haartje voor haartje op de pijnlijkste wijze mogelijk uit zijn hoofd aan het trekken ben. En ik denk alleen maar: relax man. Ik ben zelf dus één van die mensen die op ijs kauwt, ja.

 

Nogal plakkerig

Vermoedelijk heb je kamp kauwt-altijd-op-ijs en kamp likt-aan-ijsjes dat het een lieve lust is. Het spijt me, maar het sabbelen, likken en (het gebeurt echt ja) zuigen aan ijsjes vind ik ongemakkelijk en niet bijdragen aan mijn ijsplezier. Naast dat ik dezelfde associaties krijg als bij het eten van een banaan, vind ik het allemaal nogal plakkerig. Misschien dat ik daarom niet verzot ben op hoorntjes met bolletjes, ik kies altijd voor het bakje – zelfs al is het van karton of een swirl softijs. Bij die rakkers kan je niet anders dan het een soort half happend en smakkend verorberen. Niet mijn meug.

 

Een beetje zachtjes

Het perfecte ijsje haal ik zo’n zeven minuten vooraf uit de vriezer. Verpakking eraf, voorzichtig het ijsje op de verpakking leggen en dan op de minuut precies wachten tot-ie een beetje zachtjes wordt. Die eerst hap is pure perfectie. Mocht je denken dat dit proces alleen bij 20+ graden plaatsvindt, not really. Ik eet elke dag van het jaar een waterijsje, zelfs als ik met een kleedje bij de haard zit omdat het kanonnenkoud is. Ja, u spreekt met een opper-ijs-eter.

 

Bizarre verslaving

Wist je trouwens dat er mensen verslaafd zijn aan het kauwen op ijsblokjes? Het heeft zelfs een naam: pagophagia. Nu heb ik heus weleens een ijsblokje vermaald of nog een hapje crunch genomen van de leftovers van mijn gin-tonic (je moet tenslotte elke slok benutten), maar verder hoef je je geen zorgen te maken. Uitzonderlijk slecht voor je gebit ook, want je tanden verslijten waar je de boel bij staat te vermalen.

 

Sabbelende of smeltende techniek

Researchers van Unilever hebben ontdekt dat hoe je een ijsje eet invloed heeft op je smaakbeleving. Je voorkeur zou dus best te maken kunnen hebben met hoe je ijs tot je neemt. Zo proeven mensen die kauwen vooral fruit (!) en mensen die een sabbelende of smeltende techniek hebben onderscheiden juist het zoete in een ijsje. En daar heb je het, mijn dwangmatige kauwen op ijsjes heeft gewoon te maken met het feit dat ik nogal een fruitig type ben. Geef me kilometers waterijs of sorbetijs en ik ben gelukkig, maar de chocoladevariant sla ik net zo lief over.

 

Volgende keer dus niet zo boos doen als iemand lekker op een stuk ijs staat te kauwen, want eigenlijk staat de ijs-etende persoon in kwestie gewoon fruit te eten. Kijk, dat plaatst mijn waterijsjesverslaving ook weer in een heel ander perspectief.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans