Ook zo verliefd op katten?

Tamara: Als je, net als wij, maar geen genoeg kunt krijgen van katten, dan komen we je misschien binnenkort wel sluipend en spinnend tegen in de Kunsthal in Rotterdam.

 

 

Soms lijkt het wel of er geen grotere hits op internet zijn dan foto’s of filmpjes van katten, zo massaal worden ze geliket en gedeeld. Ze zijn echt populairder dan ooit. Ook hier op de redactie. Renee heeft er al een keer iets over geschreven. En de Kunsthal in Rotterdam organiseert vanaf begin september zelfs ‘Kattenliefde, negen levens in de kunst’, een tentoonstelling waarin te zien zal zijn hoe de kat sinds halverwege de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. Waan je zelf een kat in dit interactieve kattenparadijs door al sluipend en spinnend het museum te ontdekken. 

 

In zeven kabinetten komen de verschillende kanten van de kat naar voren. Van de verleidelijke kat die sinds het Parijs van de negentiende eeuw het Franse artistieke milieu veroverde als icoon voor het bruisende nachtleven tot de kat van het goede leven – die spinnend en slapend zijn negen levens doorbrengt. Ook de rebelse kat uit menig slapstickachtig filmpje dat op internet massaal geliket wordt zal te zien zijn. Een grote verzameling affiches en illustraties toont dat de kat vaak symbool staat voor vrouwelijkheid en elegantie.

Doe mee met de miauwkaraoke

 

Katten in dozen, katten met gekke bekken, katten met bijzondere afwijkingen en katten met vreemde gewoontes zijn op internet zeer geliefd. Internationale kattenhits als Grumpy Cat en Lil Bub, maar ook lievelingen van Nederlandse bodem zijn de grote internetsterren van deze tijd. Tijdens de tentoonstelling in de Kunsthal kunnen bezoekers met (interactieve) opdrachten in de huid van hun favoriete kat kunnen kruipen. Jong en oud zal op handen en voeten ongezien langs struikjes en onder heggetjes door kunnen slapen, terwijl andere kattenliefhebbers paraderen op de Katwalk. Bezoekers doen mee met een snelcursus ‘niksen’ en laten hun stem horen bij miauwkaraoke. Overleden katten worden door hun baasjes geëerd met een plekje in de kattenhemel en iedereen kan een foto van zijn favoriete cat-a-like delen. Geïnspireerd door de kat worden alle zintuigen in deze aaibare familietentoonstelling geprikkeld.

 

Nog niet genoeg van alle katten? Eva Jinek maakte afgelopen vrijdag een minispecial over katten. Kijk de aflevering hier terug.

 

 

 

Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter