Katers  enzo…

 

Waarom ze steeds maar erger worden als je ouder wordt

 

 

 

Wat smaakten ze goed hè, die oranjebitters en Aperol Spritzen zo met het altijd gezellige Koningsdag? Maar ja, die dag daarna…

 

Dat is altijd afzien. En het gekke is: katers lijken alleen maar erger te worden met de jaren. En wat blijkt? Dat lijkt niet alleen zo, het is zelfs bewezen dat het zo is. Hoe ouder je wordt, hoe meer last je namelijk hebt van dezelfde hoeveelheid alcohol. Dat komt met name doordat je spiermassa in de jaren wordt vervangen door vet. In spieren zit meer water, waardoor je alcohol automatisch meer verdund wordt. Heb je dus wat minder spiermassa, dan wordt die alcohol ook minder verdund.

 

En er is meer. Je lever krijgt ook steeds meer moeite met het afbreken van alcohol. Je wordt ook steeds gevoeliger voor de tannines en sulfieten in alcoholische drankjes, die zeker in wijn te vinden zijn. Hierdoor heb je als je ouder wordt meer last van hoofdpijn de volgende dag. Je herstelproces duurt daarnaast ook gewoon langer. Waar je als twintiger nog wel wegkomt met een beetje een brak gevoel in de ochtend, heb je als vijftiger de hele dag last van de kater. En ook de dag daarna nog, als je goed hebt doorgetrokken. 

 

Het enige wat je kunt doen op welke leeftijd dan ook om die kater te vermijden? Zo min mogelijk drinken. Een glas water voor het slapengaan heeft amper zin. En ook heeft het geen zin om een paracetamolletje te nemen voordat je naar bed gaat. Het enige wat volgens de wetenschap écht helpt, is wat minder drankjes drinken op de avond zelf. Tja. Volgend jaar Koningsdag toch maar een oranjebittertje minder. Maar dat duurt gelukkig nog een héél jaar.

 

 

Door: redactie Franska.nl