Kan een relatie herstellen van vreemdgaan?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik denk persoonlijk dus van niet.

 

Dit is een beetje een gevoelig puntje. Ik praat hier geregeld met mijn vriendinnen over en dit staat volgens mij wel in de top 3 van relatievraagstukken waar mensen het niet vaak over eens zijn. Want ja, wat is vreemdgaan nu eigenlijk? De één vindt een zoen al vreemdgaan, de ander trekt die grens bij seks. Voor mij is het eerste al vreemdgaan en ik denk dat geen van mijn vriendinnen blij zou zijn als hun lover zoenend met iemand anders wordt gespot. Maar behalve met anderen zoenen moeten we nu ook blijkbaar waakzaam zijn voor overactief instagrammen met iemand anders. Waar die grens bij jou ook ligt, wanneer iemand daaroverheen gaat, kunnen we wel spreken van vreemdgaan. En ja, is die relatie dan nog te redden?

 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik denk persoonlijk dus van niet. Ik heb het dan ook nog niet meegemaakt in mijn omgeving dat een relatie écht herstelt van vreemdgaan. En uit onderzoek blijkt ook nog eens dat de stelling ‘once a cheater, always a cheater’ dus écht klopt. Dit zou komen door het amygdala. Het wat? Ja, ik had er ook nog nooit van gehoord, maar dat is dus een stukje in je hersenen dat ervoor zorgt dat hoe vaker je liegt, hoe minder indruk het op je maakt en des te makkelijker het je dan ook afgaat.

 

En dan wijst onderzoek aan de University of Nevada ook nog eens uit dat 33% van de mensen die zelf vreemdgaan, het ook al eens heeft meegemaakt dat hun ouders een scheve schaats reden. Juist ja: I got it from my mama. Slecht excuus, maar zo’n voorbeeld doet dus blijkbaar echt volgen. Maar goed, zoals ik al zei: het is wel het slechtste excuus ever om je ouders van jouw vreemdgaan de schuld te geven. Dat excuus heb ik gelukkig ook nog niet meegemaakt. Je hoort toch vaker dat iemand ‘gewoon’ spanning zocht of dat het ‘zomaar gebeurde voor je er erg in had’. Hoe dan ook, einde verhaal, als je het mij vraagt.

 

Zeker als iemand daadwerkelijk verliefd wordt op iemand anders dan zijn of haar partner. Dan kun je mij echt niet vertellen dat je oude relatie ooit nog te herstellen is. Verliefd zijn op iemand anders zegt wat mij betreft genoeg. Dan ben je met de verkeerde persoon als je wel doorgaat met je huidige ‘relatie’ (of wat daarvan over is). En ik hoor dan veel excuusjes; of het nou om kinderen gaat, of dat ze samenwonen of zelfs getrouwd zijn… Ik vind het allemaal slap. En waarom zou je iemand als partner willen die verliefd is op iemand anders? Ik mag hopen dat je jezelf wel meer gunt dan dat.

 

Amerikaanse relatietherapeut Esther Perel is dan ook van mening dat je relatie voorgoed ophoudt wanneer vreemdgaan aan het licht komt. En de enige manier waarop een relatie nog te redden is, is door een ‘nieuwe’ relatie te beginnen. Met elkaar of met iemand anders. Een tweede huwelijk, zoals zij zegt. Maar ook zij zegt stellig dat een tweede huwelijk er vaak wel komt, maar bijna nooit tussen dezelfde personen. Altijd fijn als de wetenschap mijn visie bijstaat.

 

En tja, misschien is het wel een utopische gedachte van me, maar ik hoop ooit wel die relatie te vinden waarin je beiden trouw bent, en nog belangrijker: dat je dat ook echt wilt zijn. En ik hoop ook dat ik de daad bij deze woorden voeg en diegene vriendelijk doch dwingend de deur uit bonjour, mocht iemand bij mij vreemdgaan. Want ja, ik weet ook: dit klinkt allemaal lekker standvastig en zelfverzekerd, maar ik ben recentelijk ook behoorlijk de mist ingegaan met m’n goede vertrouwen en blinde verliefdheid. In ieder geval weet ik zeker dat ik nooit de nieuwste verleider wordt van Temptation Island. Ook nooit over getwijfeld overigens. Zie je mij al zitten met deze preek op dat eiland; dat wordt dan een nóg slechter seizoen dan dit jaar, vrees ik.