Kaas eten voor het slapen draagt bij aan een betere nachtrust

 

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: kaas eten voor het slapen draagt bij aan een betere nachtrust. 

 

 

Kaas is verslavend (ja echt!) lekker. Het liefst sluiten wij elk diner af met kaas-dessert-kaas en zitten we elk weekend aan de kaasfondue. Maar naast dat het lekker is, helpt kaas ook tegen het aftakelen van ons geheugen, aandacht en concentratie. En nu blijkt ook nog eens dat je van kaas lekkerder gaat slapen. Wonderproduct dus, kaas!

 

Er gaan heel wat volksverhalen rond dat kaas eten voor het slapen, negatieve effecten zou hebben op onze nachtrust. Het zou zorgen voor maag- en darmklachten, nachtmerries en slapeloosheid. Maar er is goed nieuws: hiervoor is nauwelijks wetenschappelijk bewijs. Bewijs dat het wél voor een goede nachtrust zorgt is er daarentegen wel. Hoera!

 

Het onderzoek
Onderzoekers van het British Cheese Board hebben de slapeloosheid versus kaas namelijk een aantal jaar geleden onder de loep genomen om te kijken of er inderdaad een verband is tussen de twee. En dat was er dus niet. Uit het onderzoek kwam zelfs het tegenovergestelde naar voren. De meerderheid van de mensen die meedeed aan het onderzoek zeiden juist uitstekend geslapen te hebben na het eten van kaas.

 

Zo werkt het
Hoe kaas ervoor zorgt dat je lekkerder gaat slapen en niet de hele nacht wakker ligt, komt door het stofje tryptofaan, dat de productie van serotonine bevordert, welke nodig is voor het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast bevat kaas ook veel calcium, dat goed schijnt te zijn tegen stress – en er dus voor kan zorgen dat je makkelijker in slaap valt.

 

Sweet dreams are made of cheese
Tryptofaan zit meer in de ene kaas dan in de andere. Vooral niet-vette kazen hebben een hoog tryptofaan gehalte. Dat betekent dus dat je de punten brie, 48+ kaas en Roquefort misschien beter van de kaasplank weg kan laten maar voor kazen als Hüttenkäse, mozzarella, 10+ kaas en zachte geitenkaas moet kiezen om vervolgens als een kaasblok in slaap te vallen.

Door: Redactie FavorFlav