Juffrouw Poets­katoen is terug van weg­geweest

 

En poetsen is hipper-de-hip!

 

Als ik zeg dat Juffrouw Poetskatoen terug is van weggeweest en poetsen hipper-de-hip maak ik geen grapje. Dus mocht je denken dat koperpoetsen, ramen lappen en teakhouten meubels weer laten glimmen ouderwets is, dan heb je het mis. Niet alleen poetsen, maar ook opruimen en organiseren zijn weer helemaal van deze tijd. Op Netflix is de serie ‘Tidying up with Marie Kondo’ een knaller (Marie, 34, is Japans, opruimadviseur en bestsellerauteur – haar boeken zijn in 27 talen vertaald! – en ze werd in 2015 door Time uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld). En dan zijn er nog de ‘cleanfluencers’ (de ‘influencers’ met als specialisatie de boel aan kant maken) met soms tot wel miljoenen volgers. 

 

Ze laten de vezeldoekjes, rubberen handschoenen, sponsjes en lapjes wapperen dat het een lust is en de schoonmaakmiddelen en –trucjes vliegen je om de oren. Heb je er ooit aan gedacht om je RVS aanrecht met citroen en ‘baking soda’ te laten blinken? Of vlekken uit je tapijt te boenen met scheerschuim? Wist je dat de gele deodorantvlekken in je witte shirts als sneeuw voor de zon verdwijnen door ze voor het wassen even aan te stippen met spoelglansmiddel voor je vaatwasser?

 

In Japan, Engeland en de VS verschijnt de ene schoonmaakserie en instastory na het andere boek over opruimen en zijn de doorzichtige opbergdozen niet meer aan te slepen. In Nederland lopen we nog een tikje achter – kwestie van heel even nog! Wie weet hadden we er na de ooit-verplichte-kost-voor-iedereen-voorjaarsschoonmaak tabak van en werden we van de Franse slag. Maar stroop je mouwen maar weer op. Want inmiddels duiken er steeds vaker berichten op over de ‘psychologische effecten van een schoon en opgeruimd huis’ en natuurlijk luidt de conclusie eensluidend dat het goed is voor lichaam en geest, dat thuiskomen in een blinkend huis.
Een saillant detail nog wel even omtrent de cleanfluencers en opruimcoaches: ze zijn allemaal vrouw. Net als vroeger en alsof er helemaal niets veranderd is sinds de laatste voorjaarsschoonmaakstorm over ons land woedde. Ook vast en zeker een kwestie van nog heel even maar. Nu gaan ze, gewapend met mattenkloppers, zwabbers, emmers met sop en ragebollen de troepen nog vooruit. Voordat je het weet is poetsen de nieuwste hobby en raken de poetsvrouw en interieurverzorgster zonder emplooi. Want niemand is méér toegewijd en precies in je eigen huis met je eigen spullen dan jijzelf – samen met je liefste.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans