De jongste telg van de Franska-brigade

 

Als negentienjarige ben ik de jongste telg van de Franska-brigade. Weinig last van, vooral heel leerzaam, maar soms heb ik toch iets meer affiniteit met de gespreksonderwerpen van de Amayzine-buren.

 

De vraag die mij het meest wordt gesteld als ik vertel dat ik bij franska.nl stage loop is toch wel met stip op één: ‘Maar franska.nl is toch voor oudere vrouwen?’. Klopt, de doelgroep is dubbel mijn leeftijd. Dat is soms lastig, maar vooral heel interessant. Al moet ik toegeven dat ik soms iets meer affiniteit met de gespreksonderwerpen van de Amayzine-buren heb. En soms heeft Franska het over liedjes van ver voor mijn tijd. Maar door schrijven en content bedenken voor een andere leeftijd leer je dingen net even in een ander perspectief zien.

 
Dat het interessant is betekent niet dat het soms niet lastig is. Woorden die ik gebruik komen soms niet helemaal overeen met het woordgebruik van de doelgroep van franska.nl. ‘Chill’ wordt ‘relaxed’ en woorden verkleinen is niet heel volwassen. Allemaal dingen die vanzelfsprekend lijken maar dat voor mij dus niet zijn. Juist door het leeftijdsverschil leer ik veel. Goed, uitgebreid verslag doen van je weekend op maandag gaat hier net even anders dan op school. Dat ik twee keer met Beerpong, een drankspelletje*, heb gewonnen dit weekend vinden ze hier niet zo interessant, gok ik.

 

Daarnaast is stagelopen bij een start-up al een interessante uitdaging op zich. Juist omdat soms, heel soms, niet alles op rolletjes loopt en je ziet wat werkt en wat niet werkt. Best wel ‘cool’ dat ik als jonkie tussen al die creatieve breinen mag zitten en een steentje mag bijdragen aan de opbouw van franska.nl. Dat ik kan zeggen als wij uitgegroeid zijn tot het grootste, of misschien één na grootste, online magazine van Nederland: ‘Kijk, daar heb ik stage gelopen’.

 
Dit is mijn eerste stage. Ik kwam hier dus aanzetten met nul ervaring. Nou, één ding weet ik wel zeker: ervaring is opgedaan de afgelopen tien weken. Van email-technieken tot boeiende stukjes schrijven tot een video in elkaar zetten. Ik heb het allemaal gedaan. En op school gaan ze trots zijn, want ik heb mijn netwerk verbreed. Dat schijnt dus het allerbelangrijkste te zijn als media professional to be: netwerken. Je kan veel van mij zeggen, maar ik heb wel mooi Franska Stuy op LinkedIn.

 
* Hoor net van Franska dat ze het woord drankspelletje pas kent sinds ik naast haar zit. Daarom leg ik het maar even uit. Een drankspelletje is een spel waar bij je voor een avondje uit samen met je vrienden op een plezierige manier jezelf en anderen gaat bezatten. Je hebt de spelletjes in allerlei soorten en maten. De bekendste spellen zijn Beerpong, met ping-pongballetjes in elkaars beker gooien, en Bussen, een kaartspel. Het komt er bij alle spelletjes op neer dat je je beker leeg moet ‘atten’: in één teug leeg drinken.

 
PS. Ik weet zelfs hoe ik allemaal cadeautjes kan regelen voor de tombola tijdens ons vriendinnenfeestje: mooie sjaals van Silver, een Jane Iredale make-up set, een waardebon van Specsavers, The Bodyshop pakket, een jurkje van Who’s that girl en zelfs Medik8 wimperserum. De huid werd ook niet vergeten tijdens onze loterij ik mocht een Embrolyse créme cadeau doen, een To be Honest verzorging set en het gewilde GlamGlow masker! Maar de topper van de avond was toch echt de Gold Collageen set.

 

 

Veerle, 19, is de eerste tekststagiaire van franska.nl. Geboren en getogen in Alkmaar. Ze heeft een voorliefde voor mooie verhalen, beeld en kleding

Fotografie portret: Esmée Franken. Styling: Valérie Ntantu