Johnny Lion is niet meer

 

Als je de melodie hoort ken je ‘m vast. De hit van Johnny Lion uit de jaren zestig over zijn Sophietje. Die ranja dronk met een rietje.

 

Johnny had als lid van de popgroep The Jumping Jewels veel succes in binnen- en buitenland. Hij heeft met de band zelfs een tournee door het Verre Oosten gemaakt. Nadat hij de band verlaten had scoorde hij zijn hit over Sophietje.

 

Sophie van Kleef was een bloedmooie vrouw en de vriendin van Johnny. Ze waren tot 1969 een prachtig glamourkoppel. Hij een populaire zanger, zij een bekende mode-ontwerpster.  Ze hadden zelfs samen een kledingboetiek.

 

Het liedje uit 1965 is een bewerking door Gerrit ten Braber van een Zweedse nummer-één-hit. Daar heette het Fröken Fräken, ‘vrouwtje met sproetjes’. Ik moet dan meteen aan Pippi Langkous denken.

 

Johnny was al enige tijd ernstig ziek. Hij is zevenenzeventig jaar geworden.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit