Je ziet er op je 50e beter uit dan op je 25e

 

Van de week was ik op de verjaardag van vriendin P. Zij is pasgeleden 50 geworden en dat werd groots gevierd met toeters en bellen.

 

 

Op haar feestje stonden een heleboel andere collega-vijftigers. Leuke vrouwen joh! Leuk gekleed, lekker geknipt. De een grijs, de ander met een kleurtje in het haar. En al deze dames hadden een gezellig verhaal. Sommige met een dikke carrière, anderen met een halve of helemaal geen baan. Het maakte allemaal niet uit. 

 

Vriendin P. kwam die avond tot de conclusie dat je er op je vijftigste eigenlijk 10 keer beter uitziet dan tussen je 20e en je 25e. Het leven is er weliswaar overheen gegaan. Maar als je het vergelijkt met vroeger?

 

Ik had als student nooit geld. Dus die kappersbeurt stelde ik zo lang mogelijk uit. Met als gevolg een droevige bedoening op mijn hoofd. Ik rookte fors en was met enige regelmaat een tikkie aangeschoten in de kroeg te vinden. Niet zo goed voor mijn huid dus en dat was ook wel te zien. Op foto’s van toen sta ik weliswaar volkomen rimpelloos, maar met enorme donkere kringen onder mijn ogen van het slaapgebrek door het regelmatige stappen.

 

Gezond eten was er al helemaal niet bij. Als mijn geld op was, maar ik nog een stukje maand over had, at ik heel vaak pannenkoeken met stroop. Of mijn toprecept van toen; pasta met tonijn en doperwtjes uit blik. Werkelijk geen vitamientje te bekennen. Hoe anders is het nu. Iedere dag kook ik vers met de seizoenen mee en eet ik braaf twee stuks fruit. Ben al jaren geleden gestopt met roken en neem nog maar twee glaasjes wijn…per week.

 

Sinds ik werk is het kledingbudget er gelukkig wel op vooruitgegaan. Naarmate ik ouder word, weet ik beter wat ik wel en wat ik niet kan hebben. En die kappersbeurt? Vaste prik, om de zes weken. 

 

Dus dat vijftig zijn is dus helemaal zo gek nog niet. We vonden het eigenlijk wel een goede grap dat P. tot die conclusie kwam. En weet je wat? Ze heeft nog gelijk ook!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit