Janny zat in de jury voor Het Gouden Kookboek

 

Het was spannend, want ook dit jaar was er voor de verkiezing weer een enorme hoeveelheid goede kookboeken ingestuurd. Stapels zelfs. En dat is voor ons als jury geen gemakkelijke opgave. Want hoe doe je dat? Waar letten we op?

 

 

Het gaat goed met de boekenverkoop. Weliswaar geen spectaculaire stijging, maar we kopen (en lezen, hoop ik) wel méér boeken in vergelijking met een jaar eerder. Zelfs meer dan in andere Europese landen. Enig idee hoeveel nieuwe titels er per jaar verschijnen? Ik schrok me wild toen ik het las. Zo’n 30.000 nieuwe titels per jaar. En daar valt alles onder hè, van roman tot kinderboek en van kookboek tot reisgids of studieboek. Alleen aan kookboeken verschijnen er bijna 600 nieuwe titels, elk jaar weer. Ongelooflijk toch? Niet gek dus dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat moet je kiezen?

 

Met de verkiezing van het Gouden Kookboek hopen we een beetje licht te brengen in de wirwar van nieuwe kookboeken die verschijnen. En verkocht worden: zo’n 1,2 miljoen exemplaren. De verkiezing gaat trouwens over Nederlandstalige boeken. Geen vertalingen, hoewel die minstens zo populair zijn. Het was spannend, want ook dit jaar was er voor de verkiezing weer een enorme hoeveelheid goede kookboeken ingestuurd. Stapels zelfs. En dat is voor ons als jury (Daan van der Valk, Jonah Freud, Ronald Giphart, Makkie Mulder en ik) geen gemakkelijke opgave. Want hoe doe je dat? Waar letten we op?

 

Laat ik beginnen met te zeggen dat ook als een boek niet op de long- of shortlist voorkomt het een héél goed boek kan zijn. Het is echt niet zo dat we de boeken die niet in de top 10 komen achteloos opzijschuiven. Daar zitten ook geweldige boeken bij. Maar voor de prijs van het Gouden Kookboek kijken we naar vernieuwing, uitvoering en kwaliteit van de receptuur. We koken ook uit de boeken, want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Kloppen de recepten, zijn ze begrijpelijk geschreven, krijg je voldoende uitleg, ook als je misschien minder kookervaring hebt?

 

En zo kwamen we dit jaar uit op Indorock. Een geweldig boek van Vanja van der Leeden en haar man Remko Kraaijeveld.

 

 

Vernieuwend, prachtig geïllustreerd met persoonlijke foto’s en heel veel uitleg en adresjes. Ja, je hebt er inderdaad wat meer ingrediënten voor nodig, maar dan kom je ook heel ver. Want als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je meer! En dat is waarom het boek goud waard is: je wilt gewoon direct de keuken in en allemaal vrienden uitnodigen om te proeven. En daar gaat het om!

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden