The queen bakt haar eigen scones

 

Geheimen van hun royals, de Britten zijn er gek op. Janny keek er vooral van op dat Her Majesty The Queen graag haar eigen scones bakt.

 

 

In het Britse koninkrijk hebben ze altijd al een meer dan gemiddelde belangstelling voor hun koningin gehad, maar de laatste weken lijkt er extra veel aandacht voor haar kleine ‘geheimen’. Geen echte geheimen weliswaar, maar de kranten schrijven uitgebreid over triviale feiten als haar ontbijt (na een kop earl grey en een paar biscuitjes volgen ontbijtgranen en fruit, soms afgewisseld met toast en marmelade), haar cocktail appetizer voor de lunch met daaropvolgend een lichte maaltijd met groente en vis of kip. En om de afstand tussen lunch en diner te overbruggen schijnt de koninklijke hoogheid van een uitgebreide tea met korstloze sandwiches en cake of scones te genieten.

 
Groter nieuws was het verhaal dat de koningin ‘seint’ naar haar hofdames door middel van haar favoriete Launer handtassen (ze schijnt er zo n 200 in allerlei kleuren te bezitten). Als ze haar tas van de een in de andere hand overneemt, zou dat betekenen dat ze klaar is met een conversatie. Een tas op tafel plaatsen betekent dat ze gereed is om te vertrekken en o wee wanneer ze subtiel aan haar trouwring draait, want dan wil hare majesteit per direct gered worden uit het gesprek.

 

Ook fijn om te weten: Elizabeth seint naar haar hofdames door middel van haar handtassen

 

Grappig om te weten, maar wat voor mij een absolute eyeopener was is een artikel waaruit bleek dat ze kennelijk ook weleens zelf achter de pannen staat. Dat had ik eerlijk gezegd nooit achter haar gezocht. Het artikel werd gestaafd met een kopie van een brief met recept die de koningin ooit aan president Eisenhower heeft gestuurd en die bewaard wordt in the National Archive. Daarin haalt ze aan dat ze beloofd had het recept te zullen sturen, omdat de president en zijn vrouw Mamie zo verrukt waren van haar ontbijt ‘drop’ scones, ook wel Scottish pancakes genoemd. Bij het recept   geeft ze ook nog extra aanwijzingen voor de bereiding. Haar recept is goed voor 16 personen schrijft ze, maar als ze een minder grote hoeveelheid wil maken, vermindert ze alleen de hoeveelheid bloem en melk en laat de rest hetzelfde. Verder voegt ze nog toe dat ze de suiker ook weleens vervangen heeft door stroop  of golden syrup met even goed resultaat.

 
Wat me deed glimlachen was het feit dat ze de hoeveelheden voor de drop scones niet in standaard cups geeft maar in teacups. Hoe Brits. Net als het gebruik van cream of tartar naast baksoda. Cream of tartar is trouwens wijnsteenpoeder.

Niet te verwarren met wijnsteenzuur, want dat is totaal iets anders. Het is onmisbaar voor een luchtig resultaat en kan tegenwoordig gelukkig online gekocht worden en in grotere toko’s.

 


 

Ook koninklijke drop scones maken? Deze op drie-in-de-pan lijkende baksels zijn heel simpel en snel te maken: meng 4 theekoppen bloem met 4 eetlepels suiker, 2 theelepels balkpoeder en 3 theelepels wijnsteenpoeder en 2 hele eieren, klop er vervolgens de 2 theekoppen melk door en tenslotte de 2 eetlepels gesmolten boter. Laat het mengsel niet te lang staan voor het bakken. Verhit olie in een koekenpan en laat hierin dan telkens 3 scheppen (op enig afstand) van het beslag vallen. Bak hiervan dikke goudgele pannenkoekjes. Oh en the queen zegt erbij dat er flink geroerd moet worden in de kom!
 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.