Mijn held Jamie Oliver

 

Janny: Wat een feest dat ik Jamie Oliver mocht ontmoeten, zo’n fantastische man. We kunnen echt een voorbeeld aan hem nemen.

 

Hij is een held. Mijn held. De held van velen. Jong, oud, man vrouw het maakt niet uit. Jamie Oliver is in staat mensen aan zich te binden. Jamie heeft koken toegankelijk gemaakt. En ik overdrijf niet. Jamie is zoveel meer dan die springerige chef die dingen bij elkaar gooit. Hij is een man met een groot kloppend hart. Ik heb hem vaker ontmoet en sprong dan ook een gat in de lucht toen ‘24 Kitchen’ mij vroeg of ik als verrassing met Armin van Buuren in de taxi wilde stappen als hij met Estée Strooker on the road zou zijn op weg naar een ontmoeting met het personeel van Jamie’s Italy en de presentatie van zijn nieuwe kookboek ‘5 ingrediënten’.  Een intieme rit die weliswaar gevolgd werd door camera’s maar waarin hij even niet omgeven werd door pers en pr-dames of overenthousiaste fans. Praten over zijn passie, zijn vijf kinderen, zijn doel in het leven, zijn liefde voor muziek, mensen en eten. Hij is grappig, geeft anderen makkelijk credits en is in staat te luisteren. Bewonderenswaardig eerlijk is hij ook over zijn verwachtingen, de muren waar hij soms tegenaan loopt, maar ook over veranderingen en  ‘waar of niet waar’. Het is makkelijk de industrie van alles te beschuldigen, maar beter om te proberen daar iets te veranderen en bewustzijn te verbeteren.  En dat is niet eenvoudig, want o jee, we staan met zijn allen zo snel klaar om te wijzen zonder te weten. Buiten beeld vertelde hij dat hij inmiddels ‘Nutrition’ op academisch niveau studeert. Hij hoopt zijn master over twee jaar te halen. Hij krijgt extra toegepaste colleges, zodat hij overal aan tafel mee kan praten en echt weet hoe het wetenschappelijk zit met de invloed van eten op ons lijf.

 

Het was een grote stap, geeft hij toe. Hij, dat jongetje dat vroeger extra aandacht kreeg omdat hij dyslectisch is praat nu op niveau met de meest invloedrijkje wetenschappers over voeding. Het maakt hem nederig maar ook nóg gemotiveerder. Wat misschien niemand opvalt is dat hij nu onder aan elk recept de voedingswaarde  heeft staan inclusief het aantal grammen suiker en zout. Geen wijzend vingertje maar bewustwording creëren. De titel van zijn nieuwe boek is in Engeland ‘quick and easy’ en is bedoeld om iedereen terug de keuken in te krijgen. Weinig ingrediënten, recepten om snel te maken en vérs. Natuurlijk staan er ook potjes bonen een enkele keer pesto en currypaste in maar verder is alles dagvers. Geen excuus meer. Iedereen kan koken.

 

Maar teruggaand naar Jamie als persoonlijkheid. Ik ken niemand die zo geduldig is met fans, zich niet laat haasten, voor iedereen een persoonlijk woord heeft (en echt: er staan rijen fans om met hem op de foto te gaan of een handtekening te vragen). Toen een doodnerveus meisje van de bediening zich 3x versprak omdat ze aan ons uit moest leggen welk gerecht ze net gebracht had zei hij met een grote smile:  You are doing well darling, it’s okay. We understand the dish. Don’t be nervous. You were also shaking when we tooka photo together right? It s fine… It s just me. 

 

 

Dat beetje extra oprechte aandacht maakt haar alleen maar vastberadener voor hem te werken, fouten te durven maken. Zich gezien voelen, niet neergehaald worden. Want daarom hou ik zo van hem, omdat hij nooit iemand belachelijk zal maken. Nog een voorbeeldje? Toen wij al lopend samen de groet aan de lezers van Franska op mijn telefoon opnamen zei hij op een gegeven moment keihard lachend Should’nt you have pressed the record button darling? Uhhh ja dus… al babbelend en lachend had ik gewoon niet opgenomen en dus moest het opnieuw. Aan tafel vertelde hij de hilarische anekdote aan onze tafelgenoten maar wat zei hij? We forgot to press the button.. Niet mij voor joker zetten maar alleen de grap van de situatie uitleggen. Natuurlijk riep ik meteen dat ik het was maar het feit dat hij nooit ten koste van wie dan ook een grap zal maken, maakt dat we ECHT met zijn allen een voorbeeld aan hem kunnen nemen. In koken, denken, passie, doorzettingsvermogen en liefde voor alles om hem heen. Zo, dat zijn 5 ingrediënten.

 

Jamie Oliver ‘5 Ingrediënten’, snel en simpel koken, Uitgeverij Kosmos €29,99.

 

 

Een weergave van het interview tijdens de rit in een Engelse taxi is te zien op 24Kitchen.

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters. De komende weken houdt Janny ons op de hoogte van het wel en wee in de tent van HHB.