Jan Kruis, dankjewel

 

Graag met grote letters voor de oudere lezer. Dat mailde Jan Kruis me met heel grote letters, toen ik vertelde dat ik met Franska.nl bezig was. Kort daarvoor had-ie me een aantal bijzondere tekeningen gestuurd, waarvan ik er nu eentje op zijn eigen twitter-account zie staan. Hij verzekerde me toen dat hij nog lang geen plannen had om ons te verlaten…

 

Nederland zonder Jan Kruis? Dat kan helemaal niet

Jan. Een heel bijzondere man. Creatief, gedreven, ondernemend. Een groot voorbeeld voor velen. Altijd maar doorgaan, zichzelf steeds nieuwe doelen stellend. Wie doet dat op zijn leeftijd? Jan ging er steeds harder tegenaan, leek wel. Maakte prachtige boeken, had mooie exposities, werkte voor goede doelen, was dag en nacht bezig met ‘het vak’. Was het niet door zelf mooie dingen te maken, dan was het wel door anderen te inspireren en te coachen, projecten te bedenken, uit te werken en daar mensen enthousiast voor maken. En tussendoor talent ontdekken. Natuurlijk was Jan geen spring in het veld meer, maar ik ging er gewoon vanuit dat hij hier altijd zou blijven.

 

We houden zijn erfgoed in ere

‘Poep aan je schoen’. Je ouders zullen je maar Jeroen genoemd hebben..  Een chocotoetje? Ik denk meteen aan de hond van de buren. Hoi Pipeloi! En zo zijn er tientallen uitspraken die nooit meer uit je systeem gaan als je in het Jan Kruis-tijdperk bent opgegroeid. Jan startte ook een speciale dag: Sint Pannenkoek, op 29 november. Ik beloof hier plechtig dat ik die dag op Franska.nl altijd in ere zal houden. 

 

Lieve Jan, dankjewel voor alles

 

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs