Heb je Jan Kees al gezien?

 

Wat ik dus heel graag op de voet had willen volgen is wat oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, voor elkaar heeft gekregen. Zijn metamorfose. Een real life soap over de vijftig kilo die hij kwijtraakte. Dat had ik willen zien. Wat zal die man blij zijn! En wat knap is ie nu!
 

VOOR

NA

Belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe? Hoe ging hij van 125 naar 75 kilo? Nou, om te beginnen met alles wat we allemaal wel weten: meer energie verbranden dan we tot ons nemen zorgt voor gewichtsverlies. Dat deed hij onder begeleiding, las ik, er werd een heel plan opgesteld om hem minder en anders te leren eten, en meer te laten bewegen.

Daarnaast onderging hij een bariatrische ingreep, een operatie bedoeld om zwaarlijvige patiënten te helpen om van hun overgewicht af te komen. Lang niet ieder dikkerdje komt hier trouwens voor in aanmerking. Ikzelf bijvoorbeeld zal mijn vijftien overtollige kilo’s gewoon op eigen kracht weg moeten werken, omdat mijn BMI niet hoger dan 40 is. Maar als er sprake is van gezondheidsrisico’s kun je doorverwezen worden. Opereren doen ze je niet van de ene op de andere dag. Daar gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Samen met de chirurg, internist, psycholoog, diëtist en fysiotherapeut.

 

Een keertje flink snaaien of een glas wegklokken is er voortaan niet meer bij

 
De meest voorkomende bariatrische operaties zijn de (mini) gastric bypass (maagverkleining/ omleiding), gastric sleeve (maagverkleining) en gastric banding (maagband). Jan Kees ging voor de mini gastric bypass. Ik citeer even de site van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis over wat dat is: ‘Met behulp van nietjes wordt een nieuwe kleine maag gemaakt, net zoals bij de gastric bypass, maar met een andere vorm en slechts één aanhechting aan de dunne darm. Ook hierbij komt je eten direct in je darm en krijg je snel een vol gevoel. Daarnaast wordt het voedsel omgeleid (bypass), waardoor voedingsstoffen minder goed zouden kunnen worden opgenomen in je darmen. Voordelen ten opzichte van de gastric bypass zijn dat de ingreep iets korter duurt en dat het zo nodig makkelijker te reviseren is. Het nadeel is dat er een kleine kans is op terugvloed van gal naar de maag, maar dit is goed behandelbaar met medicijnen of een betrekkelijk eenvoudige operatie.’

Nou, dat dus. Veel slanker worden is bijna gegarandeerd en je doet er je gezondheid ook een plezier mee, maar dan is het dus nog niet klaar. Jan Kees en alle anderen die zo’n ingreep ondergingen moeten er de rest van je leven rekening mee houden. Een keertje flink schransen of snaaien is niet meer aan de orde, je maag is namelijk niet groter dan een kiwi. Rustig eten, goed kauwen en ruim de tijd nemen voor wat je eet is van levensbelang. Door je veranderde spijsvertering ligt vitaminen- en mineralentekort altijd op de loer. Drinken tijdens het eten moet je niet doen, even een glas water wegklokken is er niet meer bij. Iets gezelligs als een ijsje eten kan een probleem zijn, omdat je lactose-intolerant kunt worden. Door het snelle afvallen kunnen ook vermoeidheid en haaruitval optreden.

Dit lijkt me dus typisch een kwestie van de voor- en nadelen héél goed afwegen…

 

 

 Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Bron: RTL Nieuws/Dieetplaneet Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer