Jacinda Ardern: de heldin van Nieuw-Zeeland

 

Wat een ontzettend leuke vrouw. Ze boffen maar in Nieuw-Zeeland, met zo’n premier.

 

 

Dat ze zich daar zelf ook van bewust zijn werd dit weekend wel duidelijk. Tijdens de verkiezingen behaalde Ardern ongeveer de helft van de stemmen (tegen 27 procent voor de National Party). Dat betekent dat haar Labour Party een meerderheid in het parlement krijgt. En dat is heel bijzonder; voor het eerst in 24 jaar is dat een partij weer gelukt. Go Jacinda!

 

Ze werd geroemd vanwege haar aanpak van het coronavirus. Nog voordat er één dode was gevallen in Nieuw-Zeeland kwam zij met flink strenge maatregelen en dat heeft nogal z’n vruchten afgeworpen. Nieuw-Zeeland is nagenoeg coronavrij, vandaag is er bijvoorbeeld slechts één geval gemeld.

 

Naast haar succesvolle corona-aanpak is deze veertigjarige vrouw sowieso een verademing voor de politiek. In 2017 trad zij aan als jongste minister ooit in Nieuw-Zeeland. Ze liet zien over een enorm empathisch vermogen te beschikken na de aanslagen in Christchurch; ze pleitte ervoor de dader geen podium te geven en zijn naam niet te noemen in de media. De slachtoffers verdienden die plek, niet de dader.

 

Ook pleit ze voor een vierdaagse werkweek, om een betere balans te krijgen tussen werk en privé. Er zijn opvallend veel vrouwen aangesloten bij haar Labour Party. Jammer dat dat anno 2020 nog steeds opvallend genoemd moet worden, maar het is nou eenmaal zo. Wel is Nieuw-Zeeland altijd vooruitstrevend geweest: het was het eerste land waar vrouwen stemrecht kregen. De voorganger van Ardern was overigens ook een vrouw.

 

Maar misschien wel de belangrijkste reden waarom deze Jacinda Ardern zo populair is, is dat ze zo lekker gewoon is. Benaderbaar, menselijk en progressief. Krachtig, sterk maar niet uit de hoogte. Respectvol naar de geschiedenis van Nieuw-Zeeland; ze vormde een regering met een recordaantal Maori (de oorspronkelijke bewoners van het land). Ze wil zich hardmaken om abortus uit het wetboek van strafrecht te halen.

 

Een bewonderenswaardige vrouw, vind ik. Echt een plezier om naar te kijken, en dat zeg ik niet vaak over politici. Het gras is altijd groener aan de overkant, ik weet het, maar het gras in Nieuw-Zeeland lijkt me op dit moment wel echt het allergroenst.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer