Ja hoor, gooi maar op de grond

 

Er is geen hoek van de straat waar ze niet liggen. Peuken. Het zijn er niet één of twee, maar miljoenen die zich verspreid hebben over ons mooie land. Vooral die filters blijven lekker lang liggen. Best erg.

 

Ik rook zelf niet. Dus misschien dat ik daarom het gemak van het “snel weggooien van een peuk” niet zo goed begrijp. Gewoon een prullenbak opzoeken zou ik zeggen. En zorgen dat ie even heel goed uit is ook graag.

Maar intussen liggen ze er en de vraag is dan natuurlijk ‘wie ruimt ze op’? Ik niet. Jij ook niet, denk ik zomaar.

 

Nu pleiten ambtenaren, wetenschappers, milieuclubs en het bedrijfsleven voor een extra belasting voor tabaksfabrikanten. Volgens staatssecretaris van Veldhoven moeten tabaksproducenten de verantwoordelijkheid nemen voor het inzamelen en het verwerken van sigarettenpeuken. 

 

 

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) is hier natuurlijk niet blij mee en geeft aan dat dit op een extra milieutaks lijkt. En die betalen ze al via de verpakkingsheffing. De VSK-directeur ziet wel potentie in campagnes en speciale opruim-acties.  

 

Of het nou de verhoging van belasting of een opruimactie is. Ik denk dat de verantwoordelijkheid bij de rokers ligt. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn om een prullenbak een paar meter verder op te zoeken? Wat vind jij?

 

 

 

Door Tessa Estée Holtrop